x

Release för ny kollektion

2 juni, 2016

Byxdress

2 juni, 2016

Tick tack tick

2 juni, 2016
empty image
empty image

InstagramCapture_a218d596-870a-4055-be73-989e537429bf

I förrgår hände det. Jag knäppte upp brallorna, satte mig på toa, tittade ned och fick se något mörkt med ben alldeles intill ljumsken. Ett fästing-kräk. För andra gången i mitt liv. Hur fasen kom den dit ens? Har knappt vistats i ”riskområden” men den satt väl och lurpassade på något grässtrå nånstans och bestämde sig för att lifta lite när jag kom och gick. Fy… tanken på att den måste ha traskat runt ett tag – säkert nattetid – innan den hittade ett bra ställe att festa loss på… Att jag inte kände något! Läste att de bedövar med bedövningsmedel via sin saliv innan de borrar ned sugröret. Det är ju ändå schysst, eller inte, för det är väl just för att inte bli upptäckt och borttagen. Uäääk.

Fästingar för mig är främst de man brukar hitta på sina djur, som hunnit äta sig större. Denna var fortfarande yttepyttig så visste knappt hur jag skulle ta den men fattade tag med pincetten längst ned mot huvudet och drog rakt ut. Uslingen satt fast ordentligt men kom ut till slut och förhoppningsvis intakt. Hade jag inte borrelia innan (det har ju varit på tapeten ett par gånger med tanke på mina symptom) så har jag väl det nu. 😉 Skämt åsido… Har ni plockat någon fästing i år? 🕷

PS: En undring… kan man vara giftig för fästingar? Jag har som sagt bara haft två stycken under mitt snart 30-åriga liv och då har jag varit väldigt mycket i skog och mark. Båda har varit till synes döda efter att jag plockat dem. De jag har tagit från djuren, små som stora, har i regel sprattlat med benen. Det ska tilläggas att jag inte äter några läkemedel, som jag tänker skulle kunna vara en orsak. Intressant.

PPS: Är det bara mig det kliar på efter detta inlägg?!

12

17 comments

 1. Fästingar älskar mig! Alla djur som suger blod älskar mig. Får tonvis med myggbett varje år också. Tänker att man kanske har olika gott blod? Hur har du det med myggor?

 2. Nä fy vad obehagligt! Tur du hittade den tidigt. Tror att det inte är förrän en viss tid, typ några dygn, från att den satt sig till att själva eventuella borelian sprider sig. Men kan ha fel.
  Att de verkar döda efter att ha suttit på dig är ju intressant, de fästingar jag tar från min hund är också döda. Men han har fått en slags tablett som håller i några månader som säkert då är giftig för fästingarna. Kram på da!

 3. Jag har plockat massor från min katt, men nu när han får fästingmedel växer de inte mycket, de bara sätter sig fast och sitter där tills jag plockar dem. Har aldrig haft en fästing i mitt snart 32-åriga liv, trots katt som ibland sover i sängen. Fästingar verkar inte gilla mig men myggor däremot kan jag få hur många bett som helst ifrån. Konstigt det där!

 4. Fy!
  Jag hade 20 st på mig samtidigt en gång… Men hade legat och solat i högt gräs vid sommarstugan så då får man skylla sig själv. Nu för tiden känner jag ofta när de kryper, i alla fall när benen har lite stubb 😉

 5. Hejsan,
  Mitt namn är Karin Olsson. Jag vill tipsa er om Urban & I som är en tjänst för dig som är bloggare och som vill tjäna pengar på din blogg. Genom att använda vår tjänst får du inspiration till nya inlägg samtidigt som du gör din blogg mer attraktiv för dina läsare. Maila mig på [email protected] så kan jag skicka mer information alt gå in på urbanandi.se direkt och bli medlem idag.
  Åldersgräns 16 år.
  Mvh, Karin

 6. Jag har haft en fästing och bor i Stockholm med hund och är i högriskområden hela tiden. Efter en skogspromenad brukar jag koka en skålvatten och sätta mig på golvet med en pincett och plocka levande fästningar som kryper runt på min hund och lägga dom i vattnet. Mitt rekord på fästingsoppa är 32 st efter en skogspromenad på 1h.. Så jag är sinnessjukt nöjd över att de inte verkar gilla mig alls men myggen däremot, they löööööve me. Hade freakat ur om jag hittade en fästing och inte alls varit så cool som du är och tagit kort. Bra att du hittade den så tidigt 🙂

 7. Vaknade med två minimini för någon vecka sedan. Och nu de senaste dagarna har jag känt några krypandes bara efter att ha gått över gräsmattan. Har bara haft ett fåtal tidigare i livet, så vet inte om det är ovanligt många i år? De som är sådär pyttesmå tror jag räknas som typ, larver.

 8. Usch, jag är så rädd för fästingar! Min sambo är så trött på mig för att jag varnar för högt gräs och sånt. Ändå är jag uppvuxen i skogen och har haft massor av fästingar under mitt liv. Eller så är det därför jag är rädd. Borrelia tror jag att jag fick en gång som yngre med. Usch. Det här är det värsta med sommaren! Om de bara kunde utrotas!! Då är jag ändå vegan och ömmar vanligtvis för alla möjliga djur. Men fästingar… fy! 🙁

 9. Åh, tjena! Vad skönt 🙂 Jag har haft hur många fästingar som helst under hela mitt liv. Varje sommar har jag minst tre! Bore ta dem där sprutorna som man ska ta. Men däremot får jag aldrig myggbett. Eller jo! Men jag har aldrig haft något synligt efteråt eller kliat myggbett. Aldrig någonsin

 10. Det tar 36 timmar innan man blir sjuk av fästingar, människor som djur. Så har du hunnit plockat den innan dess ska det vara lugnt (förutsett att det inte är en fästing som, såklart, just bär på borrelia då).

 11. Hmm… Undra det där med blodet. Har också haft två stycken… 2006 och 2013. Båda var små och döda, så jag kanske också är giftig 🙂

 12. Usch så vidriga djur! Sonen fick en för två år sedan, han sa dock att det det gjorde ont just där. Det var då jag såg den :S. Liten äcklig sak, hans pappa fick loss den. Vi bor i Dalarna, är väl inte jättevanligt här. När jag var barn pratade man aldrig om fästingar här uppe, men den jävlarna klättrar ju sig uppåt i landet :S.

 13. Har aldrig haft en, sett en på min hund en gång. Men vi bor i norrland, här finns det knappt fästningar, tack och lov för det!

 14. Har haft en som 7-8 åring. Har alltid vistas ute i skog o mark , legat på gräsmattan i timmar, pkockat svamp i shorts osv..haft hund o katt i sängen hela livet..tror inte de tkr om mig för någon borde ha fastnat haha .. men mygg gillat mig inte heller. . En kompis fick 37! Myggbett på en fest som var i ett riktigt mygghål ute i skogen , jag satt brev hela kvällen typ..fick 1 haha

 15. Dem kanske föredrar en sort mer än andra, haha. Jag är uppvuxen på landet och hade en fästing när jag var liten och en denna sommaren; helt okej på 28 år 🙂 Men myggen älskar mig 🙁

Leave a comment