x

Kalas

28 september, 2015

När man skrattar så luftrören piper

28 september, 2015

Skeptiska män

28 september, 2015
empty image
empty image
Från början var jag väldigt skeptisk till att ha någon med på förlossningsrummet och det kändes lite konstigt. Denna känsla förändrades så fort Stina kom in i rummet och det var helt naturligt att ha henne där. Stina var väldigt proffsig och gav precis det lugnet som som krävs i rummet. Helt perfekt. Hon smattrade av bilder med jämna mellanrum men det var inget man tänkte på i stunden utan hon blev ytterligare en trygghet till för Amanda att luta sig mot. När vi sen läste inlägget och fick se bilderna blev jag rörd. Jag hade aldrig kunnat både ge Amanda det hon behövde och samtidigt ta dessa underbara bilderna. Dessa kommer vi kunna ha med oss alltid och jag är oerhört glad att Amanda och Stina hittade varandra. - Håkan, Fabians pappa

Sedan jag postade inlägget om förlossningsfoto har mail från intresserade gravida kvinnor strömmat in. De skriver att de efter mitt inlägg fick upp ögonen för att möjligheten finns och att vackra bilder från dagen då deras barn föds skulle betyda mycket för dem. Gemensamt för samtliga är dock deras partners, som alla är oerhört skeptiska. Jag ska inte säga att jag inte förstår dem för det gör jag! Tanken på att ta in en helt okänd person i det privata rummet må vara främmande, och förlossningsfoto ÄR inte för alla, men åh… hur ska vi lyckas övertyga dem som övertygas kan?! Förlossningsfoto handlar inte om råa närbilder på ett huvud som står i genomskärning utan om hela den magiska processen, från början till slut, och ju mer jag läser och ju fler foton jag tittar på desto mer går det upp för mig hur speciellt det faktiskt är. Bilderna berättar en gripande och känslosam historia, en historia som jag tror att de flesta av oss vill ha fångad. Vi har foton tagna på andra mer eller mindre monumentala ögonblick i våra liv som vi gärna vill minnas, varför inte på födseln av våra barn? Ovan kan ni läsa en pappas egna ord om hur det var att ha mig – en okänd person – med.

Och så här säger den nyblivna mamman:

”Att ha med Stina-Lee på förlossningen är ett av våra bättre beslut. Vi hade inte träffats innan och trots värkar och bebis på väg så var det inga konstigheter när hon kom in genom dörren. Hon var så himla lätt och trevlig och kände av stämningen på ett bra sätt och kändes självklar från att hon steg in i rummet. Under förlossningen tänkte jag inte på att hon var där, jag var fokuserad på att krysta och det var så många andra i rummet ändå. Att någon annan tog bilder gjorde även att min sambo kunde vara närvarande och fokusera på att stötta mig utan att behöva tänka på att ta bilder. Men det absolut bästa är såklart bilderna, Stina-Lee är otroligt duktig på att fånga känslorna och bilderna är vackra. Jag vill framkalla varenda en. Jag är också så glad att det finns bilder på mig och min sambo tillsammans under förlossningen. Förlossningen är det mest fantastiska vi gjort ihop och jag ser framemot att kunna visa bilderna för vår Fabian när han blir stor nog”.

Skärmklipp

Kommentaren från lillens morfar gjorde min dag! Tänk vad stort det måste kännas för honom (och andra närstående) att få ta del av förlossningen på detta sätt. ♥

FY4A11078
FY4A11311
FY4A11340
FY4A1111367
FY4A11420
FY4A11476

Tack Håkan och Amanda! Och GRATTIS! ♥

54

11 comments

 1. Känner dock att jag måste tillkännage mig som en skeptisk kvinna till detta. Har BF imorn och har otroligt svårt att tänka mig ha nån mer där inne än min partner, än mindre nån som tar kort! Detta är ju min högst personliga åsikt och har inget att göra med bilderna du tagit för dom är helt underbara! Men skulle nog aldrig gå med på det om min partner föreslog det 🙂

 2. Nu kommer jag förmodligen Aldrig skaffa barn, men jag kan inte förstå att man vill dokumentera sin förlossning? Eller alltså, gör man det? Jag har inte sett en enda bild från när jag föddes (jag kanske ska vara glad över det, kejsarsnitt haha) och de bilder som finns då är jag nyfödd men liksom inte helt färsk från magen, är ren och påklädd.
  OM jag skulle få för mig att skaffa barn i framtiden så kan jag inte tänka mig att jag vill ha det på bild.

  Inget negativt menat med denna kommentaren, jag bara funderar lite 🙂

 3. Jag vet inte om det beror på att jag lever med en kvinna men både jag och min fru fick upp ögonen för att ha med en fotograf under förlossningen tack vare dig Stina. För oss är det inte längre ett alternativ att INTE ha en förlossningsfotograf med.
  Som min fru sa ”hellre någon okänd människa som enbart är där för att göra sitt fantastiska jobb för oss än halva släkten som kacklar, tar kort och vill hjälpa till med allt och ingenting!”

  Och på tal om det någon nämnde innan mig, att hon inte sett kort på sig själv nyfödd, vad TRÅKIGT enligt min mening.
  Jag är född 1990 och min mamma hade uppenbarligen överlåtit ansvaret till någon (förmodligen med pappa) för kort finns det. Både kärleksfulla, fina och en del…. Äckliga. Men jag är tacksam att dom finns i min babybok.

 4. Vilka otroliga bilder, helt fantastiska!

  Jag är av den bestämda åsikten att det är den födande personen som har beslutanderätt angående förlossningen och vilka som ska närvara. Vill den födande ha en fotograf, eller kanske en doula, med i förlossningssalen så får partnern helt enkelt finna sig i det. Tanken att min partner skulle neka mig någonting alls i en sådan situation är för mig helt främmande.

 5. Sofie, tycker inte alls det är tråkigt att inte ha sett bilder på mig direkt från när jag föddes. Tål dessutom inte blod och slem, spyr om jag ser det i princip, så jag vill inte se bilder på mig ens.

  Jag har ju sett bilder på mig på BB, från samma dag osv, men inte när jag är precis född.

 6. Åhh vad jag önskar att jag hade dig när min dotter föddes i maj detta året. Min pojkvän glömde helt av systemkameran jag packade ner för att få några fina bilder så vi had bara några suddiga bilder på telefonen från den bästa dagen i våra liv! Dina bilder är helt fantastiska, fångar verkligen ögonblicken på ett fint sätt.

 7. Oh gud vad vackra och härliga foton. Tänk om du hade kunnat vara med på mina tre förlossningsr, vilka minnen!! Du är jätteduktig.

Leave a comment