x

14 september

21 september, 2015

Kalas

21 september, 2015

Fabians förlossningsberättelse – förlossningsfotografering

21 september, 2015
empty image
empty image

Klockan närmade sig 00 och jag hade precis gått och lagt mig när sms:et om att paret hade åkt in till förlossningen kom. I det läget sover man inte gärna vidare utan går upp och förbereder för att så småningom möta upp paret där de befinner sig. Jag hade lite sporadisk kontakt med blivande pappan under tidig natt men sedan blev det tyst och timmarna gick, tänkte att jaha, nu har de nog fött utan mig. Men skam den som ger upp, jag höll mig vaken ifall de skulle höra av sig vilket de gjorde runt 06-snåret. Det visade sig att A hade fått morfin och EDA för att kunna vila och hämta ny kraft, fyra timmar sov de båda två och under den tiden hade hon öppnat sig från fyra till tio centimeter. Grymt! Jag frågade om de tyckte att det var någon idé att jag kom in nu när de nästan var i mål och det tyckte dem då lillen fortfarande låg högt upp och värkarbetet tycktes ha stannat av. Efter lite frukost skulle hon få gå upp och röra på sig för att få fart på det igen. Jag beställde en taxi och var på plats tjugo minuter senare. Rum 8. Alltid nervöst att knacka på, att bli insläppt på okända människors heliga mark. Men jag älskar det, och njuter av varje sekund! Att fotografera i ett mörkt förlossningsrum är en utmaning och att komma in under förlossningens allra sista fas var inte heller lätt, som tur är bestämde han sig för att vänta lite vilket gav mig tid att fånga intensiteten av känslorna i rummet, blickarna, beröringarna och de små detaljerna som ofta glöms bort.

FY4A00985
FY4A00989
FY4A11012
FY4A11079
FY4A111149
FY4A11126
FY4A111072
FY4A11088
FY4A11089
FY4A11207
FY4A111181
FY4A11143
FY4A1339
FY4A11311
FY4A11340
FY4A1362
FY4A1111367
FY4A11377
FY4A11381
FY4A11462
FY4A11466
FY4A11378
FY4A11476
FY4A11427
FY4A11506
FY4A11488
FY4A1497
FY4A11499
FY4A11501

Välkommen till världen, Fabian. <3

Tack vare A och H och deras bilder hoppas jag att fler ska få upp ögonen för att möjligheten att få sin förlossning professionellt fotograferad faktiskt finns. I dag är vi så himla måna om att allt annat i vår vardag ska dokumenteras och att ha en fotograf med på sin bröllopsdag till exempel är en självklarhet för de flesta. Hur kan det inte vara det på ens förlossning? Dagen då ens barn föds är många gånger oändligt mycket större och att vilja minnas och se tillbaka på den med hjälp av bilder är inget konstigt. Utan dem kommer du aldrig få chansen att se hur din partner pussade din panna när du hade som ondast, blicken i hans/hennes ansikte när ert barn kom ut och lades på ditt bröst, hur han/hon med ömhet och stolthet tittade på dig när du inte såg. Glädjetårarna. Lyckan. Magin. Det är ögonblick som du aldrig kommer att kunna återskapa. Jag minns att jag stod där, hög på adrenalin och totalt i nuet efter att just ha bevittnat födseln av en ny liten människa, och tänkte att vad som än händer med detta paret i framtiden (om de håller ihop eller går isär) så är det inget annat än ren och skär kärlek i DENNA stunden. Det kan ingen någonsin ta ifrån dem eller deras son. Tänk vad fint att få visa honom hans förlossningsberättelse när han blir större, i stället för att bara berätta den.

En vanlig fråga är ”varför kan inte bara partnern ta bilderna?”. Svaret är enkelt, för att hen förtjänar att finnas med på dem. Detta är födseln av hens barn och hen ska ha möjligheten att uppleva den utan ansvaret att behöva fokusera på kameran i sin hand. Partnerns jobb är att stötta mamman och uppleva födseln av deras barn tillsammans med henne.

Om ni är intresserade av att anlita mig som er förlossningsfotograf, tveka inte att maila. Jag jobbar i Ystad, Malmö, Lund och Helsingborg.

Gilla, dela, sprid!

187

60 comments

 1. Tack för kommentaren, Emmelie! Nu på morgonen lade jag märke till att bilderna ser väldigt olika ut beroende på vilken skärm man tittar genom vilket så klart är tråkigt, men huvudsaken är att känslorna ändå förmedlas.<3

 2. Helt fantastiskt vackert! Sitter här med tårar i ögonen och börjar redan längta efter en till trots att mini bara är 8 månader 🙂

 3. Fantastiska bilder Stina! Tror att du lyckas få upp ögonen för detta yrke genom denna presentation.. Jag hade anlitat dig på studs (trots noll väntade barn i magen och för långt avstånd). Fortsatt lycka till!!

 4. Jag kan ju absolut förstå att man vill ha dessa bilder, men för mig hade det känts läskigt att ha en främmande människa med som stod och fotograferade…

 5. När min son föddes så skulle jag ta kort. Men jag var istället mer närvarande i förlossningen och tog hand om min fru så jag glömde helt bort kameran. Tror att vi har fem bilder. Jag skulle helt klart vilja ha en fotograf på plats nästa gång. Då är det min tur att föda. Och jag vill inte missa dessa ögonblick son du har fångat!

 6. Åh så fina bilder! Blev helt tårögd 🙂 Vi kommer nog att försöka skaffa barn om några få år och då ska jag absolut tänka på att anlita dig som fotograf!

 7. Helt fantastiska bilder! Här sitter man hormonstin och gråter för att man snart ska få göra det igen. Du har verkligen fångat det såå fint!

  Vi har inga direkta bilder från förlossningen med sonen och det har jag tänkt på mycket att vi måste få nästa gång, att sambon inte glömmer det men man skulle kanske haft någon där. Värt att tänka på! Hur ligger du kring priser för en sådan fotografering?

 8. Jag hade anlitat dig utan att blinka men jag bor i Stockholm och vet inte om det blir ett tredje barn.Fantastiska bilder!

 9. Vilka underbara bilder! Grät en skvätt jag med, haha. Du är en grym fotograf, verkligen! Önskar att du kunde vara med och ta bilder på min framtida förlossning, men tyvärr bor vi nog lite långt ifrån varandra. Och sen krävs det ju att jag blir gravid också, haha. Stor kram till dig!

 10. Tack allihop för era fina kommentarer! så glad att jag fick tillåtelse att dela dessa bilder med er. <3

  Luna: Stort grattis till graviditeten! 🙂 Vid planerat kejsarsnitt eller igångsättning är det mycket möjligt att jag skulle kunna närvara, och Skövde är ju mina hemtrakter hehe. Vi kan väl höras av på mailen?! 🙂 Kram och tack för kommentaren!

 11. Åh, så fint!!
  Jag är gravid, ska ha till våren, och kommer föda på någon av ”dina” förlossningar. Jag vill såå gärna ha med dig som fotograf men min sambo vägrar 🙁 Han förstår inte alls grejen..

 12. Hej Carolin! Du är inte ensam, tyvärr. Hur ska vi lyckas övertyga dessa män? Kanske borde jag be H, pappan till lille Fabian, att skriva några om hans upplevelse av att ha en extra person med?! 🙂

 13. Verkligen jättefina bilder! Det skulle vara kul att ha sådana bilder men jag själv skulle nog tyvärr inte känna mig bekväm med att ha en fotograf med i rummet…

 14. Verkligen fina bilder! Tittar med tårar rinnande på vad som hände den fantastiska morgonen. Ser de många känslorna som far runt i en sådan omvälvande stund i livet.

 15. Nä nu tackar jag för mig denna bloggen blir för mycket för mig värsta kärring bloggen nu ju den var bättre förr nu är det bara barn och förlossningar och kärring varning på dig stina lee nu ju jaja /Ida

 16. Åh vilka fina bilder. Helt otroligt. Tårarna strömmar nedför kinderna. Sitter och ammar min två mån gamla dotter nu. Önskar vi haft såna bilder. Just som du skriver, samspelet mellan mig o min partner innan och första gången när vi såg dottern ihop, våra miner. Vi har en bild på mig och dottern när hon kommit ut och ligger på mitt bröst…

 17. Gud….vilka otroligt fina bilder Stina!!! Jag började gråta. Du kan verkligen det där och nu funderar jag på att faktiskt göra samma sak i framtiden, när jag får barn. Trots att jag just nu bor i Jönköping. Hehe. Kram på dig 🙂

 18. Jag gråter. SÅ himla fint. Du har fångat så fina känslor. Oslagbart! Önskar du bodde längre upp i vårt avlånga land, så jag hade kunnat anlita dig den dag jag ska få nummer två. Men det kanske finns fler!!

 19. Jag måste bara få fråga om du gör någonting annat än att fotografera när du väl är i förlossningsrummet? Pratar du med paret? Hjälper till med någonting?

  Jag födde min son för elva veckor sedan imorgon. Vi har inte ett enda foto på förlossningen, men det är nog så jag vill ha det. Nästa gång tänker vi kanske annorlunda och då ska jag ha er förlossningsfotografer i åtanke! 🙂

 20. Hej Helena! Jag gör allt jag kan för att bidra till att paret får en så positiv förlossningsupplevelse som möjligt, är ju även utbildad doula och kombinerar det gärna i den mån det går, så länge paret vill. Grattis till din lille gosse! <3

 21. Hej.

  Jag är Fabians pappa. Från början var jag väldigt skeptisk till att ha någon med på förlossningsrummet och det kändes lite konstigt. Denna känsla förändrades så fort Stina kom in i rummet och det var helt naturligt att ha henne där. Stina var väldigt proffsig och gav precis det lugnet som som krävs i rummet. Helt perfekt. Hon smattrade av bilder med jämna mellanrum men det var inget man tänkte i stunden utan hon blev ytterligare en trygghet till för Amanda att luta sig mot. När vi sen läste inlägget och fick se bilderna blev jag rörd. Jag hade aldrig kunnat både ge Amanda det hon behövde samtidigt ta dessa underbara bilderna. Dessa kommer vi kunna ha med oss alltid och jag är oerhört glad att Amanda och Stina hittade varandra.

  Tack så hemskt mycket Stina!!

 22. Jättefina bilder Stina! Är så imponerad av dig, känns som att du är helt rätt person för ett sånt här uppdrag!

 23. gud va vackra bilder, vadå så trots tid man föder på dygnet kommer du kunna komma endå? bor i malmö är brräknad till 23november med andra barnet.

 24. pascualina: Ja! Från två veckor innan BF och fram till dess att bebisen är född har jag jour, vilket innebär att jag hela tiden är anträffbar och redo att rycka ut. Ska vi höras på mailen? 🙂

Leave a comment