x

Alla tjejer har rätt att överleva sin graviditet!

16 december, 2013

Mens

16 december, 2013

Julklappen där tanken verkligen räknas

16 december, 2013
empty image
empty image

Nu knackar han snart på dörren, tomten, och det är hög tid att inhandla de sista julklapparna. Jag var ute en sväng i går och kunde inte låta bli att känna mig illa till mods. Så mycket folk, så många kassar, sådant överflöd. Är ni också trötta på att köpa något bara för att, köpa bara för att ha köpt? För alla ”måste” ju få julklappar på jul och ju dyrare desto bättre, som om det vore ett slags bevis på kärlek. Man älskar sina nära och kära och vill så klart ge dem det allra ”bästa”, mer än vad man kanske kan och det är så jobbigt för varje år är det som att man måste överträffa sig själv för att göra alla glada – något jag vet att de blir ändå men… ja… det är en känsla som ligger hos mig och det är så att jag kan spy på något jag själv är med och skapar. Jag läste nyligen en artikel om alla som lånar pengar för att ha råd med julklappsinhandlingen så antar att jag inte är ensam om att känna pressen. Vart ska det sluta?

Det är magiskt med julklappar, att få och att ge, och således är det inget jag kan tänka mig att sluta med helt men det är nog inte dumt att ägna det en tanke och i alla fall ställa sig frågan; VAD står vi för i VÅR familj och VAD vill VI? Och sedan våga vara annorlunda om det är det som krävs – för vi skapar ju våra egna traditioner! Är det rätt att ungarna får så många paket att de knappt hinner öppna klart innan de har somnat i den stora högen av papper, behövs det verkligen? Jag tror de är glada ändå, i värsta fall efter några timmars surande och det har då ingen dött av vad jag vet… Och hon eller han som redan har allt och inte önskar sig något heller, kanske borde man i stället för att köpa ännu en förpackning bodylotion+duschkräm se om det finns andra alternativ, alternativ som inte blir ståendes längst bak i badrumsskåpet.

Jag tackade ja till ett samarbete med Action aid då det känns viktigt att föra fram alternativen och att vi med enkla medel kan göra stor skillnad. I deras gåvoshop kan man bidra till att bekämpa fattigdom och stärka flickors och kvinnors rättigheter genom att köpa en ovanlig, omtänksam och betydelsefull julklapp, som exempelvis en get, en åsna eller ett skolår. I år tänker jag lyssna på en av mina familjemedlemmar när hon säger att hon ”faktiskt inte önskar sig någonting” och i stället för att gå ut och köpa något för köpandets skull ge en julklapp där tanken verkligen räknas, som gör skillnad och inte bara för en.

Vid första åtanke är en julklapp som denna något som kanske främst uppskattas av den äldre generationen som redan har allt och faktiskt inte bryr sig så mycket, men jag tycker även att man på ett eller annat sätt kan involvera barnen i det här. Prata med dem om gåvan och låt dem känna sig som de små hjältar de är. Ni vet, känslan av att dela med sig och bidra. Det kan vara stort även för en liten.

Jag har valt att köpa ”skolböcker” då utbildning är ett stort steg på vägen ur fattigdom. Man bestämmer själv hur man vill ge sin gåva, i form av ett smidigt e-kort eller ett tryckt gåvokort. Det hela är väldigt enkelt, läs mer här!

ActionAid Köp en present mot fattigdom Kvinnors rättigheter

Skolböcker

“När jag var nio år drabbades vår by av en stor översvämning. Min mamma, mina bröder och jag vadade i två timmar för att komma till min morbrors hus. Han tog hand om oss i över en månad. När vattnet runnit undan kunde vi återvända till vår by. Allt var förstört. Vi har fått hjälp med bygga upp byn igen, men det tar lång tid att få saker att fungera. Det är verkligen skönt att vi fått pennor, kritor och skolböcker av ActionAid som gör att vi kan gå tillbaka till skolan i alla fall. Där kan jag rita och lära mig. När jag kan gå i skolan igen känns det som att jag äntligen har kommit hem på riktigt.”

Zahida, Pakistan.

Tillsammans kan vi göra stor skillnad, hjälp till du också!

Hur ser ni på detta med julklappar, hur gör ni hos er? Berätta gärna!

0

31 comments

 1. Jag är också så jäkla less på köpa, köpa, köpa! Särskilt sedan jag fick barn, han fyllde år häromveckan och fick mängder med leksaker..så nu vill jag bara skrika till alla att DET RÄCKER!! Haha jag blir ärligt galen..

  Dessutom så har jag blivit väldigt medveten om gifter och kemikalier här hemma, de senaste två åren har jag rensat bort plaster, börjat handla mer medvetet osv. Men vissa har så jäkla svårt att fatta så det dyker upp nytt ”skit” i paket och gåvor här och var….

  Nu låter jag säkert väldigt otacksam men det kan jag ta!
  Förra julen så slutade jag köpa julklappar och ger istället bort något som jag redan äger. Det kan vara en bok, film, prydnadssak eller vad som helst så länge jag tror mottagaren skulle uppskatta det (inte ge bort för att bli av med skräp alltså).
  Försöker få alla andra i släkten att tänka likadant men dem kollar på mig som att jag tappat en skruv..
  (Varför är det så fel att ge bort något begagnat?!)

  Jag vill inte bidra till vårat konsumtionssamhälle och jag vill lära mitt barn att det finns så mycket annat som är mer värdefullt än materiella saker!

  Nu svävade jag kanske iväg lite men det är så kul när man hittar någon som tänker åt samma håll som en själv! 🙂

  Kram och God Jul!

 2. I min familj så köper vi många mindre grejjer, ofta sådant som är praktiskt att ha eller förbrukningsvaror som téer eller goda tvålar och dylikt. Sedan slår vi tärning om det, julklappsleken heter den kort och gott. Kände precis som dig förut, men sedan vi började med denna leken är allt så mycket roligare. Mina små barn deltar inte i leken dock, de får någon grej var som de kan ha roligt med, m,en det här lättar i alla fall stressen kring att köpa till de vuxna, för de har ju ändå allt i materiell väg.

 3. Förstår dig precis, Katarina. Denna tabun mot att ge begagnat är så himla tråkig. Folk borde verkligen lära sig att uppskatta det lilla här i livet.

  I min familj är vi inte mer än jag, min sambo och hans mamma och bror. Jag har tyvärr ingen kontakt med min egen släkt pga många dumma saker.
  Men vi ger inte julklappar till varandra om det inte är saker som man vet att den som får behöver eller verkligen vill ha.

  Att köpa för köpandets skull är nästan löjligt.
  Önskar att fler kunde slå upp sina ögon och förstå det.

  Jag ska nog ta och ge bort en get eller något i julklapp 😉 🙂

 4. Bra Stina, många fler måste coola ner och inse att det är ”okej att inte köp-hetsa ihjäl sig” på jul. Keep up the good work! Kram från Ystad

 5. Håller med om att köphetsen kan gå överstyr ibland, men tror att en mellanväg är bäst. Köp inte för mycket och inte för dyrt. Folk kommer bli glada ändå. 🙂 Och kom överens om det innan så ingen blir besviken.

 6. En bra grej att göra om man ska leka julklappsleken eller ge julklappar är att komma överens om att julklapparna måste vara begagnade. Man tar antingen något man har hemma eller köper något på loppis/second hand. Kan bli väldigt roliga och knäppa saker! Om du ger bort en grej du har tröttnat på blir antagligen någon annan väldigt glad för. God jul!

 7. Är också så less på att köpa julklappar. Min sambos familj är helt tokiga. Köper trots att knappt har råd med det, usch. Varje år får jag insistera att jag verkligen inte vill ha något från någon.
  Själv så köper jag bara julklappar till två personer, min mamma och sambo. Mamma får alltid en get eller något liknande. Sambon får själv välja vad han vill ha. I år ville han att jag skulle skänka pengar till valfri organisation.

 8. Bra idé Stina. Kanske speciellt att man kan ge bort dessa gåvor till någon som säger sig inte vill ha något osv. Annars är det ju en ganska dålig julklapp att ge till någon om man inte vet att de kommer att uppskatta den… Det är ju jättefint att ge till behövande men om man inte själv är med på noterna så blir det ju som att få absolut ingenting. Skänka kan man ju göra vilken annan dag som helst 🙂

 9. jag är helt med dig. min minsting på tio månader får tex nöja sig med en julklapp från oss. varför ska jag shoppa för sakens skull bara när han ändå inte behöver något? likadant med min stora. Han får ett kök av sin farmor och farfar, tillbehör av sin mormor och morfar, pippihus med figurer av sin moster och något av sin andra moster, morbror, farbröder, faster…ja du förstår? hur mycket ska de ha egentligen? jag kommer med andra ord inte shoppa särskilt mycket till mina barn utan lägger de pengarna på något mer nödvändigt istället! 🙂

 10. Jag och min man har tidigare bara köpt till barnen men i år ska vi faktiskt köpa nåt till varandra också, jag vill också ha lite uppmuntran och negativt eller positivt så tycker jag att det kan vara trevligt med ett paket. Han ska få ett par solglasögon för hans uråldriga har kommit bort, dvs något han själv skulle köpt till sommaren.

  Till barnen resonerar jag som så: ett roligt paket som de kan leka med så blir julafton lite lugnare 🙂 ett klädpaket, ett paket med spel för det blir roligt och lärande för hela familjen (i år hittade jag bra för ca 60kr så spel behöver inte vara dyrt) och sen vill jag gärna ge en bok för jag tycker läsandet är väldigt viktigt. Av mormor får de ofta en upplevelse istället för saker har de redan! Önskar fler gav bort ex biofilm eller fika på café istället!

 11. Håller verkligen med dig! Hatar att bara köpa grejer som man vet att personen inte har någon nytta av i alla fall! Ska faktiskt ta och köpa en get eller något till dem jag inte kan komma på något direkt till..

  En grej som verkligen har gjort mig lite upprörd är här i Danmark så finns en tradition att ge ”kalendergave” alltså en liten present VARJE dag i december, som en julkalender liksom. Har väl sett liknande i Sverige med ex små legobitar till barn eller nagellack osv. men inte alls på samma nivå som här i Danmark. Det är verkligen också SKITsaker som man får/ger. Typ små prydnadsgrejer och små maskiner/mackapärer till köket som aldrig används.. Blir rädd av all konsumtionshets!!

 12. Åh vad glad jag blir av engagerade människor, vilket är en ganska ny gnista hos mig.
  Som student är redan budgeten tight och jag brukar börja sätta undan pengar redan under sommaren för att kunna ha råd att köpa något till de nära och kära. I år gjorde jag lika så, men när Filippinerna drabbades av tyfonen så tog jag beslutet att ingen i min familj får julklappar av mig i år, utan hela julklappskassan skänktes bort för att kunna rädda liv. Utan tvekan. En 1000 kr fattigare student, som ändå hade varit dem pengarna fattigare (om inte mer för julklappsbudgeten spårar ändå alltid ur), och en familj som är väldigt stolt över mitt beslut. De har ändå allt de behöver redan, så det kändes bra för dem att deras julklappar i stället räddar någons liv.

  Hädanefter kommer jag sluta ge bort så mycket onödigt tjafs. Det finns faktiskt folk som behöver överleva vardagen.

  God Jul!

 13. Nu skriver jag något som man inte får tycka i juletider men men… Vill man skänka pengar gör man det själv, inte tusan ger man bort det. Säg istället ”jag vill inte ha presenter, skänk till välgörenhet istället” om ni vill stilla ert samvete.

 14. I min familj har vi slutat ge varandra julklappar helt och hållet, eftersom vi blev så trötta och nästan äcklade av att all fokus låg på julklapparna, både i vår familj och i samhället över huvud taget. Nu firar vi jul genom att umgås och äta god mat, vilket känns som en stor lättnad. Att slippa pressen kring att man måste handla julklappar ”bara för att”!

 15. Bra skrivet Stina! Jag ska nog se mig runt efter sådana här julklappar istället.

  Dock skulle jag aldrig skänka en get/åsna. När jag är utomlands ser jag getter som går på knäna på grund av allvarlig klövröta och åsnor som ensamma står bundna vid träd och får dra alldeles för stora lass. Jag vill vara säker på att djur hamnar hos kunniga då de inte bara är arbets- och mjölkmaskiner.

 16. Jag tycker man kan ge bort upplevelser istället om man är trött på för mycket grejer. Teater eller biobiljetter. Hembakta kakor eller godis. Är man duktig på att sticka kan man göra det. Förpackat fint blir det garanterat uppskattat och personligt. Välgörenhet är fint men jag tycker inte det känns som en gåva till personen man vill ge den till utan den går ju till någon annan.

 17. Jag måste hålla med Emelie i denna fråga!

  Jag handlar inte mycket materiella ting övriga tiden på året, dels för att jag inte har ekonomin men också för att jag inte vill slösa pengar på saker som sedan inte används. Därför är julklappar väldigt viktigt för mig för då har jag chansen att skämma bort mina nära och kära. Med det sagt menar jag inte att jag köper kassar med klappar. En sak jag vet att personen önskat sig och något litet jag vet att den behöver. Min sambo t.ex. får ”bara” två julklappar av mig, min son som bara är 1 år får inte heller många klappar av oss då vi vet att han kommer få av släkten också.

  Jag själv önskar mig inte mycket i år men det spelar ingen roll, för mig är det viktigare att min familj blir glada och har en god jul!

  Man har ett val, att stressa upp sig eller ta det med ro! Och jag tänker ta julen med ro och njuta av att få tid att umgås med min familj.

 18. Har kört en mellanväg de senaste åren, både på grund av konsumtionshets och bristande ekonomi då jag pluggar. Mitt treåriga syskonbarn fick i år en pixi-julkalender och minstingen får kläder. Bakar mandel/choklad-biscotti nu som övriga familjemedlemmar ska få inslagna i cellofan.

 19. Tack Stina -Lee för ett riktigt bra inlägg. Jag brukar själv ge bort getter i julklapp (samt även få själv). Känns jättebra;-)

  Kram!

 20. Emelie och Camilla, vad menar ni?

  Jag trodde Stina-lees inlägg handlade om att istället för att köpa presenter bara för att ha något att ge bort så kan man välja att donera de pengarna istället. Alltså om man inte vet vad man ska köpa till någon (för att de inte önskar sig något/vill inte ha något/de har redan allt de kan tänkas behöva och vill nog inte ha det där doftljuset du hittade på Ica).

  Era kommentarer handlar ju inte alls om samma sak? :s

 21. Hej Stina, jag ska snart fara till New York och behöver passförvaring. Allt jag tycks hitta är magväskor… så kom jag att tänka på de ”fodral” som man har runt halsen och är stora nog att ha pass i. Kan jag fortfarande köpa dem? vart? Tacksam för svar 🙂

 22. Tack för inlägget! Många frågar mig om jag är klar med julklapparna, har inte köpt en enda. I min familj känner vi att vi inte behöver köpa till varandra. Mina syskonbarn får lite julklappar istället, det gör mycket över att få se dom glada! Jag är nöjd med att bara få umgås med min underbara familj 🙂

 23. Verkligen ett bra alternativ. Synd att jag redan har köpt alla julklappar. Nästan att jag funderar på att lämna tillbaka och köpa det här istället

 24. När jag var typ 9 år och min bror var typ 7 så fick vi ”en bit av regnskogen” i julklapp av vår morbror. Dvs han hade betalat en slant till välgörenhet för att rädda regnskogen, och vi fick ett varsitt diplom där det stod att vi varit med och bidragit. Och helt ärligt var det en av de bästa julklapparna det året! Vi var SÅ lyriska och SÅ stolta över de där diplomen! Det kändes så stort!

  Och med det vill jag alltså säga att jag tror verkligen att det GÅR att ge välgörenhetspresenter till barn! Jag tror mest att det är vi vuxna som nånstans tror att barn är giriga små materialister… 😉

 25. Vi/jag köper julklappar till barnen men även till oss vuxna, för att jag VILL det, dock så har vi redan i flera år gett tex UNICEF:s vaccinations presentkort till barnen vilket dom och vi vuxna har uppskattat, vi springer inte heller och köper nå onödiga duschkrämer utan det som köps är något som var och en verkligen önskat sig.

  Tycker det är lite av ”mode” att vara anti jul och julklappar, jag älskar julen, dekoration, julmat i mängder och julklappar och det tänker jag inte hymla med.

 26. I år ska vi fira med mina föräldrar och vi ska skippa julklapparna faktiskt, ocv det är såå skönt. Vår dotter kommer att få klappar, men hon är bara 11 mån, så hon bryr sig inte om hur mycket eller vad eller ens om.

  Mina föräldrar har det gott ställt och behöver de något eller vill ha något så köper de det! Jag och min make pluggar båda två, så det säger sig självt att vi inte har råd att lägga mycket pengar på presenter. Därför känns det skönt att vi fokuserar på familjen och den goda maten i år!

 27. Ulrika… Läs första biten i inlägget. Där skriver Stina om den press och stress många känner inför julklappshandeln. Det jag menar är att man kan välja att inte göra det stressig, man behöver inte överträffa sig själv varje år.

  Det jag också ville få fram är att det för mig känns opersonligt att ge bort ett gåvokort. För mig är det viktigt att få ge bort en julklapp som är från mig personligen.

  Dessutom, om du läser längst ner i inlägget frågar Stina hur vi ser på julklappar och ber oss berätta! Och det var vad jag gjorde, berättade vad julklappar betyder för mig.

 28. Av mina morbröder fick vi ett gåvokort, 150 undernärda barn fick mat. Helt fantastiskt! Blev verkligen jätteglad. Mina barn fick varsitt litet paket med ritbok och kritor, räckte gott och väl.
  Jag personligen blir väldigt glad av gåvokort, välgörenhet ligger mig otroligt varmt om hjärtat och jag tycker inte om tanken på att jag som har allt viktigt ska få mer, när det finns de som har ingenting alls öht.
  Nästa år ska vi säga mer bestämt till familj att EN julklapp var till barnen. Alla köper 2-4 var, vilket gjorde att barnen återigen fick över 30 julklappar var eftersom släkten är stor. Vansinnigt!!

 29. Efter att ha varit med och byggt upp en skolan för fattiga och föräldralösa barn i Uganda så finns det inget magiskt kvar med att köpa julklappar för tusentals kronor till sina egna… Det finns så mycket barn som lider och vi måste alla hjälpas åt för att förändra hur världen ser ut! Vi gör inte våra barn en tjänst vi förstör dom istället av allt överflöd… Anna

Leave a comment