x

07.15

18 november, 2013

I busskuren

18 november, 2013

Hur ser den kemiska miljön ut hemma hos dig?

18 november, 2013
empty image
empty image

För en tid sedan hade jag det stora nöjet att få träffa kemiexperten Ewa Daniels från danska Astma- och allergiförbundet. Hon kom förbi på fika och en ytterst lärorik pratstund tillsammans med PR-ansvarig för Finish och deras nya miljö- och allergivänliga produkt, Finish Power & Pure. Allergier ökar kraftigt i vårt samhälle och mycket tros bero på den kemiska miljön i våra hem, för mig som har barn känns detta aktuellt och extra viktigt att lära mig mer om.

Jag är dåligt insatt och ska ärligt erkänna att jag tidigare och till viss del fortfarande väljer produkter efter hur de ser ut eller hur väl de doftar, utan större tanke på innehållet. Innehållsförteckningar är svåra att tyda för de allra flesta av oss men när allt kommer omkring är ansvaret att kolla upp vad de där konstiga orden betyder och har för inverkan på oss och våra barn enbart vårt eget. Det var inte förrän jag fick kliande utslag över hela kroppen som tanken slog mig att detta med parfymer och färgämnen och liknande i tvättmedel, diskmedel och krämer kanske inte är så himla bra. Tvätt- och sköljmedel byttes omedelbart ut mot snällare produkter med Astma- och allergiförbundets logga, ett litet steg i rätt riktning.

Inför besöket plockade jag fram ett urval av våra produkter, framför allt diskmedel och andra köksartiklar men även favoritduschkrämen, barnens salvor och annat som familjen kommer i kontakt med i vardagen. Ewa tittade sedan på innehållsförteckningarna och strök under sådant som inte var bra, hon berättade även att EU har en lista på 26 parfymämnen som är EXTRA allergiframkallande. Jag kan säga att vi hade flera produkter som innehöll ämnen från den listan, bland annat vår underbart väldoftande duschkräm ”family fresh” som åkte i soporna direkt efter att toxikologen suttit med höjda ögonbryn och öppen mun över alla läskiga ämnen som fanns i den. Fy! Barnsalvan från Barnängen liksom bamsetandkrämen och min deodorant som ska vara ”sensitive” fick inte heller godkänt, däremot gav hon barnens solkräm och min parfymfria lotion från apoteket tummen upp. Det kändes bra! Jag hörde även att Dermalogicas produkter ska vara okej och även om jag inte använder några sådana just nu känns det bra att veta då jag gjort det dagligen under flera års tid. Flera av mina rengöringsmedel saknade fullständig innehållsförteckning så hur många allergena ämnen de innehåller vågar jag inte ens tänka på men uppenbart är att de flesta innehåller färgämnen, något som är helt onödigt för funktionen men som kan framkalla allergi. Jag plockade stolt fram mitt diskmedel från grumme som jag alltid kopplat samman med något som ska vara bra för både människa och miljö (och säkert är det bättre än mycket annat) men det räcker ju att bara kolla på färgen, knallgrön.

Innehåller dina produkter något av ämnena på listan?

Alpha-Isomethyl Ionone
Amyl cinnamal
Amyl cinnamyl alcohol
Anise alcohol
Benzyl alcohol
Benzyl benzoate
Benzyl cinnamate
Benzyl salicylate
Butylphenyl Methylpropional
Cinnamal
Cinnamyl Alcohol
Citral
Citronellol
Coumarin
Eugenol
Evernia Prunastri (Oakmoss) Extract
Evernia Furfuracea (Treemoss) Extract
Farnesol
Geraniol
Hexyl cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde
Isoeugenol
Limonene
Linalool
Methyl 2-Octynoate

Kontaktallergi är något alla kan få, när som helst i livet. Och även om man tål ämnen var för sig så kan det vara när man blandar dem (tänk tvättmedlet i kläderna, hudkrämen, parfymen etc) som effekten plötsligt blir stor och ger upphov till stark allergisk reaktion, den så kallade cocktaileffekt. Det är vad jag tror hände mig senast, sedan dess använder jag så få produkter som möjligt för att i största möjliga mån undvika detta.

Om man inte vill vara helt utan sina väldoftande produkter välj då hellre duschkrämen framför hudkrämen då den ligger på huden under en längre tid. Ewa tipsade också om att spraya parfym på hårtopparna eller kläderna istället för direkt på huden. Jag lärde mig även att deodoranter är något som lätt kan framkalla allergi då huden under armhålan är tunn och extra känslig, och nästan alla deos innehåller ju parfym!

Med all denna info är det lätt att känna hopplöshet, hur tusan ska man kunna hålla koll på alla dessa skadliga ämnen? De finns ju överallt! Men hörni, låt oss inte stoppa huvudet i sanden för det. Även det lilla kan göra stor nytta! För den ena kanske det räcker med att byta ut tvättmedlet medan den andra går all in – alla ser vi olika på saken så vi får helt enkelt läsa på och sedan själva välja vad vi vill utesluta och inte. Hur som helst är det omöjligt att förändra ens något om man inte har faktan, så vi måste börja där!

IMG_7604

IMG_7593

Ewa tittade på olika produkter som vi använder här hemma för att se om de innehöll några allergiframkallande ämnen,
och OM de gjorde!

IMG_0175

Det var inte många produkter som klarade ”testet” men dessa använder jag med gott samvete då de fick godkänt.

IMG_0170

Färgglatt var det här! Blått skurmedel, grönt diskmedel, rosa duschkräm and the list goes on. Dessa produkter var mindre bra, i synnerhet min favoritduschkräm som innehöll otaliga ämnen som kan återfinnas på EU:s lista över högt allergiframkallande och hormonrubbande parfymämnen (se ovan). Min deodorant för känslig hy och barnens tandkräm (!) saknas på bild, men de fick inte heller godkänt.

IMG_3310-001

I samband med besöket fick jag en lite annorlunda goodiebag (hehe) innehållandes Finish och deras nya miljö- och allergivänliga produkt, Power & Pure. Jag har precis gjort slut på ett paket maskintabletter och kan med handen på hjärtat säga att de fungerar riktigt bra! Jag har tidigare haft stora problem med att disken inte blivit helt ren efter avslutat program eller att tabletten inte har löst ut sig ordentligt. Detta har jag inte upplevt en endaste gång med Power & Pure, något som till och med min mamma lade märke till senast hon var här. Grymt! Disken blir skinande ren och torr och att produkterna är fria från parfymer och artificiella ämnen är så klart ett jättestort plus. Rekommenderas varmt!

IMG_0187

Efter ett sådant här besök är det som sagt lätt att känna hopplöshet – hur tusan ska jag kunna hålla koll på alla dessa ämnen? Inte kan jag stå på ICA och GOOGLA varenda ord på baksidan av produkten jag ska köpa. Då är det enklast att hålla utkik efter Astma- och allergiförbundets logga, dessa produkter är fria från allergen, parfym och irriterande ämnen i sådan mängd att det åtminstone inte finns några kända, medicinska rapporterade fall. Det tycker jag känns tryggt!

I samarbete med Finish.

0

40 comments

 1. Jättebra att du skriver om sånt här! Läskigt att vi städar alla ytor i hemmet och smörjer in oss med sånt som inte alls är bra för oss. Vi behöver verkligen mer information om det här ämnet.

 2. Uuuh vilket stressande inägg, känner för att slänga allt här hemma nu. Speciellt då min pojk är lite känslig i huden och allergisk..

  Vore skoj om du visade vilka produkter du väljer istället om du skulle hitta några bra! 🙂

 3. No Poo står för så få dåliga, miljöfarliga/hälsofarliga kemikalier som möjligt för mig.

  Obs, väldigt lång kommentar 😛

  Jag handdiskar med natursåpa (ingen parfym i, inga läskiga konserveringsmedel eller konsistensgivande ämnen (den basiska miljön gör det oattraktivt för bakterier), innehåller endast förtvålad rapsolja och diskar enligt mig bättre än de såpor som finns på affären (de är inte naturliga öht).

  Denna såpa skurar jag och dammtorkar med också. Kör på parfymfritt tvättmedel och diskmaskinstabletter från Neutral som är märkt med astma och allergiförbundets logga, men vill hitta ännu bättre alternativ då de inte lever upp till mina krav.

  Håret tvättar jag med naturtvål (Aleppo eller Jr Liggett), björklövsvatten, hästkastanjenötter/tvättnötter eller bikarbonat och honung blandat i vatten. Med bikarbonaten och tvålen behövs en hårskölj med äppelcidervinäger efteråt, men den lukten försvinner när håret är torrt och ger rejäl glansboost till håret.

  Använder jojobaolja i håret och topparna mellan varven, men har även ett naturligare balsam som jag använder någon gång då och då (Avalon Organics)- försöker lägga av helt men ibland blir topparna väldigt ledsna och torra och eftersom jag sparar ut håret så har nöden ingen lag och balsam används då.

  Till kropp och händer använder jag tvål från Bonstorps Naturprodukter (finns fast och flytande), aleppo och ren sheasmörstvål och jag är förälskad i dem.

  kosmetikkompaniet.se har ren sheasmörstvål och andra naturtvålar samt schampon och balsam. Där kan du också ta en titt under Senses by Nature/Ask och Embla samt Lendelunden. Finns mycket rena och bra grejer där.

  Såpan jag använder är också från Bonstorps Naturprodukter. Handkräm har hon som driver butiken också. Men jag planerar att göra eget snart så har inte köpt sånt. Men kan varmt rekommendera hennes produkter om du vill prova 🙂

  Obs en del innehåller eteriska oljor som har vissa allergena beståndsdelar som linalool, geraniol och limonene och de andra. Fast de får inte tillsättas över en viss gräns enligt lag har jag för mig.

 4. Haha jag känner mig också stressad efter detta inlägg, usch vilken ångest jag fick.. Nej nu ska jag tusan också slänga allt som inte är bra och googla om produkter som är godkända, då är listan klar inför nästa storhandling:)

 5. Kolla in den här hemsidan http://www.scandinavianherbs.se/

  deras produkter är endast örter och helt naturliga ämnen. det är lätt de bästa ”naturliga” produkter jag testat! och det bästa är att dom har alla möjliga olika krämer och duschsaker mm.

  kram

 6. Intressant att läsa om. Själv är jag sån att använder jag samma produkt för länge så kan jag bli irriterad i huden, tex samma sköljmedel för länge osv. Så jag byter ofta eftersom besvären bara kommer om jag använder det för mycket och inte så där ibland.
  Men alltid intressant att läsa mer om det.

 7. Vad bra att du belyser detta ämne! Jag kan heller inget om detta men kände tack vare detta inlägg (och listan med de mest farliga ämnena) att det nu är enkelt att iaf rensa bort de värsta bovarna som finns här hemma. Tack Stina!

 8. Dåliga ångesten jag fick nu! Har precis suttit i badkaret och skrubbat mig ren med Family Fresh.. Känns sådär..

 9. Dåliga ångesten jag fick nu då! Har precis suttit i badkaret och skrubbat mig ren med Family Fresh!

 10. Jätteläskigt, och inte minst om han har/har barn med känslig hud eller eksem. NoPoo är att sträva efter tycker jag, och något vi började med i vår familj efter att ha läst på lite om våtservetter till barn.

 11. Jag har en duschkräm (DOVE – go fresh, pomegranate & lemon verbena scent). Och den har alltid kliat efter användning. Jag har också fått irriterad, röd och kliande hud! Nu kollade jag om den hade några av ovanstående ingredienser. Och den hade 5 stycken!!! Bland annat hexyl cinnamal. Nu fattar jag ju varför jag fått så irriterad hud! Hejdå med den duschkrämen. 🙂 Tack för ett bra inlägg!

 12. Jag och dottern är riktigt allergiska båda och jag lite koll åtminstone. Kan bara ha sensitive tvättmedel (astma och allergiförbundet märkt). Och ta väldigt lite tvättmedel när vi tvättar, absolut inget sköljmedel.

  Jag har astma med, och det är en pina att träffa folk med parfym/starka tvättmedel/ djurhår på kläderna. Jag får svårt att andas och det kliar över hela kroppen. Doftljus och de där jäkla julblommorna gör det extra svårt att besöka mataffären. Eller gå förbi typ kicks i en galleria.. Ja runt om oss fick massa skit, det värsta är att det är svårt att skydda sig.

  För att inte tala om all mat med all skit i, jag är väldigt allergisk men ännu värre har dottern. Folk tror knappt på en när man berättar allt vi är allergisk mot, listan på vad vi tål är lättare än säga än tvärtom.

  Bra att detta uppmärksammas men mer behövs. Folk som inte har besvär brukar inte riktigt förstå. Man ska tänka ett steg längre än att spruta ned sig helt med parfym innan man tex går till vårdcentralen eller på bussen (som vi ändå inte kan åka eftersom det är tillåtet med djur).

  Kan bara tillägga att tyvärr kan man vara allergisk mot produkter som astma och allergiförbundet rekommenderar också.

 13. Är det inte så att vi själva framkallar allergier och shit pga att vi är så kinkiga nu för tiden? Städar för mycket osv. Det kan inte bli så att om man undviker för mycket så slutar det med att nästa gång det ämnet dyker upp är man känsligare? Att det blir negativt i längden?

  Rätta mig gärna! Bara en tanke 🙂

 14. Sofie, det är inte brist på kemiska rengöringsmedel som ger allergier! Det finns en allergihypotes om att våra städvanor, som blir alltmer nitiska och innehåller allt fler kemiska ämnen, dels städar bort den naturliga bakterieflora som vi SKA ha runt oss, och bristen på den tros vara en orsak till allergier, dels ersätter den med diverske kemikalier och kemikalierester som vi INTE ska ha runt oss, vilket också kan trigga immunförsvaret på fel sätt. Det handlar för övrigt inte bara om att man kan få lite röda utslag som går över, jag har fått en annan variant av autoimmun sjukdom där kroppen angriper sina egna organ och det är riktigt nasty. Vem som blir sjuk i vad vet man ju inte i förväg men överdrivet kemikalieanvändande är inte bra för någon.

  Tvivlar för övrigt på att mina äldre släktingar hade wc-anka och doftljus 1930…

 15. Reklaaaam and I hate it, klart dom vill snacka skit om alla farliga ämnen som deras nya diskmedel såklart inte innehåller. Va FAAAAAN Stina trodde du hade råd att köpa sånt i affärn!

 16. Jag har varit allergisk mot tvättmedel och sköljmedel hela mitt liv. Detta har lett till många obehagliga situationer i mitt liv. När jag började mitt nya jobb så hade vi arbetskläderna på lokalen där vi fick hämta nya varje arbetspass, efter mina två första dagar på jobbet så kunde jag inte ha håret nere eftersom jag hade nästan fått brännsår i nacken och ryggen p.g.a tvättmedlet de använde. Eftersom jag vet att jag reagerar som jag gör på tvättmedel brukar jag oftast ha egna kläder under arbetskläder men mot arbetskläderna så hjälpte inget, det har slutat med att jag idag tvättar mina arbetskläder hemma, och eftersom vi helst inte ska använda samma byxa och tröja mer än en natt i rad så resulterar de i ett väldigt tvättande.
  Detta leder ofta till att många frågar vilket tvättmedel och sköljmedel jag använder själv, och det är Via och Comfort, vilket får många att höja på ögonbrynen då det inte brukar vara så bra för allergiker. När jag läste det här inlägget blev jag väldigt fundersam så jag tog faktiskt fram båda och kollade, och många utav ämnen fanns i Comforts sköljmedel, Via är svårt att säga då de har en dålig innehållsförteckning.
  Jag har försökt prova andra tvättmedel och sköljmedel speciellt då de som ska vara riktade till allergiker och jag personligen kan säga att för mig är de tvättmedeln och sköljmedel de värsta för min hud.
  Det är nog väldigt individuellt hur man reagerar och på vad man reagerar. Jag menar självklart inte att jag är emot detta man bör välja mer miljömärkta o.s.v. men man bör även tänka på hur individuellt det är hur man reagerar på något. T.ex. så använder mitt jobb Vanish..
  Ojdå de blev en hel del och lite tjorvigt, men jag hoppas du förstår vad jag menar 🙂

 17. Fantastiskt inlägg! Jag har vart inne på detta med kemikalier läänge nu (typ.. 3,5 år åtminstone) men det har gått trögt att byta ut produkter. Är mer medveten om vad jag ger mina barn, men hade inte en tanke på att deras tandkräm kunde vara dålig. Har Oral-B stages och den innehåller limonene den med. Precis som vår tandkräm. Gissa om jag ska läsa innehållsförteckningarna noga i affären imorgon. Höll på att smälla av när jag kollade deoderanten. Tack för att du tog upp det här och gav mig en spark i röven!

 18. Hej stina-lee! Jag tänkte bara säga att jag blev så inspererad av inredningsinlägget med bild på möbeln som ser ut som ett dockhus,så jag fick min karl att bygga ihop en sån:) Den kommer bli superfin i sonens rum.

 19. Alla produkter till hud och hår som jag använder är helt fria från dessa ämnen efter att ha hajpat sönder under en period, men jag upplever verkligen en förbättring i huden sedan jag slutade med alla konstiga medel.
  DÄREMOT har jag inte kollat upp typ diskmedel, tvättmedel osv, så när jag läste detta inlägg sprang jag snabbt och samlade ihop alla mina saker. Tack och lov var de flesta godkända, MEN mitt sköljmedel (som luktar fantastiskt gott) Softlan outdoor fresh innehöll FYRA av dessa skadliga ämnen. Så med lite sorg över att mina kläder inte kommer lukta lika gott längre så var detta sista gången jag använde det. Tack för påminnelsen om detta ämne, bra att du tar upp det!

 20. Du uppdaterar så himla dåligt Stina. Alla inlägg behöver inte vara perfekta, bara släng in något.
  Come oooooon 😉

 21. Detta gav mig verkligen en tankeställare, tack så hemskt mycket!
  Vet du vad hon tycker om parabener och mineralolja då? 🙂

 22. Hej Stina! Vad härligt att du belyser detta ämne. Det är riktigt jobbigt när man inser vad alla produkter innehåller. Vi började i somras när en väninna påpekade att jättemånga solskydd för barn (och vuxna) innehåller cancerframkallande medel. Ujj vad vi letade efter ”rena” solskydd! Jordklok.se hittade vi tillslut. Vi använder också Bamsetandkräm och Family fresh, det skulle vara jättesnällt om du kunde lista vilka produkter de rekommenderar isrället för våra favvisar! 🙂
  Tack på förhand och för en härlig blogg!

 23. Intressant inlägg, obehagligt att det finns så mycket skumma grejer i produkter runt omkring oss. Som man itne riktigt vet vad de leder till. En sak man ofta inte tänker på är vanligt anitpersperant deoderanter. De innehåller aliminiumsalter, som du sätter på din nakna hud. Aliminiumsalter är en av många produkter som faktiskt kan leda till ökad risk för bröstcancer. Obehagligt med tanke på också att antal bröstcancer fall ökar varje år, framförallt bland unga kvinnor. Kanske finns en koppling, ad vet jag. Tanken dock att man sätter på aliminiumsalter i sin armhåla varje dag året runt gör det ännu läskigare. Och att alla unga tjejer och killar i princip använder anti-persperanter. Obehagligt, och inte så många som vet om det. Body Shop har bra deoderanter utan aliminiumsalter. Lite dyra, men kanske bättre för ens kropp och framtid.

 24. Jag gick igenom badrummet idag och alltså… Trots att jag har ekologiska produkter utan färgämne o parfym och verkligen har försökt så fanns det ämne i som på din lista. Framförallt benzyl alkohol och benzyl .. Vad det nu var. Man blir så besviken. Jag vill ju ha rena produkter men jag orkar inte stå med bikarbonat som tidigare skribent. All eloge till henne men jag vet att det inte kommer hålla här.

  Fick du tips på vad för produkter man kan välja som ör allergitestade, ekologiska och bra för miljön? Då tänker jag på schampoo, balsam, duschkräm, hudkrämer, deo, tandkrämer och tvättmedel (tvätt o disk) främst dvs det man här nära sin kropp jämt.

  Tack för ett bra inlägg!!

 25. Men grumme är ju märkt med bra miljöval, som är det starkaste skyddet som finns i sverige! hur kan den va så dålig?? jag förstår att tillsatta dofter är sämre men den naturliga då?

 26. Jättebra inlägg! Ska printscreena alla de ämnen som man bör undvika.

  Men…har en fråga…jag gick o köpte sån bodylotion som du har (från apoteket hjärtat)…bara jag som tycker att den luktar illa?

 27. E: Vi är så vana vid produkter med massa tillsatta parfymämnen att de utan (eller så gott som utan) uppfattas som illaluktande. En gissning bara! 🙂

 28. Jag blir så glad av att läsa detta! Att fler blir mer uppmärksamma på alla dessa kemikalier vi stoppar i oss/våra barn osv. Jag själv har blivit mycket mera medveten både vad gäller produkter till mig själv (deodorant, ansiktsprodukter osv) och även till min dotter. Det gäller även ekologiska matvaror. Jag väljer att prioritera där, köper inte ALLT ekologiskt. Men det känns så bra ända in i själen att veta att det man ger sitt barn är BRA och inte en massa tillsatser.

  Jag hoppas det är okej att jag delar länken till ditt inlägg på min facebook?

  Stor kram!

 29. Ett bra inlägg, som jag inte hade reagerat på innan förens jag själv börja få eksem och konstiga utslag av allt. jag är fortfarande inte duktig på att välja bort visa produkter som är skadlig för mig och min hy, för jag vill gärna lukta gott efter en dusch. men jag får välja att lukta….absolut ingenting om jag ska vara snäll mot mig själv, och det är väl lite svårt att acceptera.

Leave a comment