x

Fynda en iPhone-väska i julklapp!

13 december, 2012

Kvällshälsning

13 december, 2012

Förlossningsfrågor

13 december, 2012
empty image
empty image

Tack så hjärtligt för alla fina kommentarer på min förlossningsberättelse, hoppas att den var värd att vänta på. Som nybliven tvåbarnsmamma får jag sällan sitta ostörd så länge som jag behöver för att skriva långa och betydelsefulla texter så det blev till att sitta uppe långt in på natten, när de andra sov, för att få den klar. Kände mig mer död än levande morgonen därpå, när ungarna vaknade pigga och alerta runt sjusnåret. Haha. Bara att gå upp och se glad ut. Hur som helst, era ord gjorde mödan värd. Om ni har några frågor kring förlossning, min eller bara rent generellt så får ni gärna ställa dem här. Jag svarar i ett nytt inlägg så fort tiden finns.

0

45 comments

 1. Hej Stina! Jag har bf 9 februari, och funderar på lustgas och epidural om jag behöver. Gör epiduralen ont att få? Jag har ca 8 mil till förlossningen, svårt att veta när man ska åka in då:S

 2. Hej!
  jag är så fascinerad av de som föder barn precis som om det inte vore något mäskvärdigt.
  jag och min sambo planerar att försöka skaffa barn nästa år, jag är redan lite rädd för förlossningen. kanske just pga okunskap. Men vad skulle du säga till en som mig som är rädd för förlossningen.

 3. Hej fina Stina!

  Först o främst vill jag börja med att säga att jag älskar din blogg, har läst den sedan start, och du verkar som en sån underbar och jordnära person!

  Är gravid med mitt första barn, lillen kommer i slutet av april. Jag är inte rädd för själva förlossningen eller smärtan, men det jag går och grubblar lite på är ju det här med att spricka. Ett stygn här eller där är ju självklart ingen fara, men man har ju hört skräckhistorier om så kallade sfinxter rapturer och liknande…

  Hjälper det att man får hjälp med att hålla en blöt, varm handduk mot mellangården tror du? Vaselin, är det något man kan smörja med innan för att motverka? Är sjukhuspersonalen oftast förstående när man förklarar att man vill ha hjälp med att spricka så lite som möjligt? Jag har tänkt på att skippa ryggmärgsbedövning just pga att jag vill känna hur mkt jag krystar och vad som ”händer” där nere. Är det också till hjälp tror du?

  Återigen, tack för en bra blogg, många kramar till dig och din fina familj! <3

 4. Jag är många år ifrån att skaffa barn, men läser en del mammabloggar och har tänkt mycket på barnafödsel. Är LIVRÄDD för att föda vaginalt. Livrädd för smärtan, att eventuell epidural gör mig förlamad, att man spricker sönder helt och blev ihopsydd fel så man får problem med avföring osv. Alltså verkligen rädd för allt. Vill ha barn, men helst inte föda dom. Hur kommer man över sånt här?

 5. Upplevde du tiden efter första förlossningen som jobbigare än tiden efter den här förlossningen?( Återhämtandet, läkandet, gå på toa helt ”som vanligt” osv.)

 6. Hej! Tack så mycket för den underbart berättade förlossningsstoryn!

  1. Hur ser magen ut efter en graviditet? Får man inte bristningar? Och hur lång tid tar det innan magen ”sjunker” tillbaks till utgångsläget igen efter förlossningen?

  2. Är det bättre för kroppen på lång sikt att låta bli smärtlindring under förlossningen?

  3. Hur ont gör det egentligen att föda? Är det som mensvärk x 1000?

 7. Har några frågor som inte riktigt har med förlossningen att göra.
  Hur träffades du och Bobby och hur länge har ni varit tillsammans? Har alltid undrat det hihi 🙂 Hade ni planerat att få Mayia eller bara blev det så? Kram!

 8. Hej Stina, älskar din blogg!! jag är livrädd för att föda barn och har tre frågor till dig:

  1. Sprack du någonsin denna gång? Fick du sy? Och hur har du märkt att det inte riktigt läkte sist, har du ont?

  2. Varför erbjuds man lavemang och varför valde du bort det denna gång?

  3. Blir man någonsin ”som förr” där nere efter en förlossning? Tänker på sexliv och så…

  Tack på förhand!

 9. Ser att andra undrar samma sak som jag, just det här med förlossningsrädsla. Jag hoppas att jag kan få barn senare i livet men har alltid tänkt att jag ska ha kejsarsnitt, jag är så otroligt rädd för smärtan som kommer uppstå, tanken på att spricka m.m. Spricker man är det oftast pga okunskap från barnmorskan men man vet ju knappast som patient vad de har för erfarenhet m.m. Har du någonsin tvekat på att föda vaginalt? Går det att beskriva smärtan på något vis?

  /m.

 10. Hej! Jag är gravid med mitt första barn och undrar vad du kan ge för tips till en förstagångsföderska. Bra förberedelse inför förlossning osv. Vi funderar på att gå en Profylaxkurs men det kanske är bortkastade pengar? Ha det fint 🙂

 11. Hej Stina. Jag ska föda mitt första barn om ca 2 månader och jag ät så fruktansvärt rädd för just förlossningen. Har varit det under hela graviditeten och min BM säger att jag ska lita på dom(ganska barsk är hon..) Det är både smärtan och alla risker som jag är rädd för, ibland så rädd att jag ”ångrar” mig och känner att det var ingen bra idé detta. Men samtidigt så tänker jag att jag älskar mitt ofödda barn..
  Du är ju utbildad doula och har själv fött 2 barn, var du rädd innan förlossningen? Hur gjorde du för att lugna dig själv, både för smärtan och riskerna. Lite fumlig fråga kanske men hoppas att du förstår 🙂

 12. Hej! Jag har alltid tänkt att jag kommer vilja ha barn. Nu är det dock så att jag nästan känner att jag inte vill det, eftersom jag är så oerhört rädd för att föda! Jag och min kille har varit ihop i nio år och han vill väldigt gärna ha barn. Jag blir bara mer och mer rädd för förlossningar och vet inte hur jag ska komma över det. Tips? Kram

 13. Hej. Jag måste bara svara på något som nåfra undrar. Man kan omöjligt planera sin förlossning om man inte har planerat kejsarsnitt. Jag hade planerat min såå himla bra tyckte jag. Förlossningen gick så sjukt fort att jag knappt hann in till förlossningen. Vattnet gick mitt i natten. Värkarna kom. Fick så kallade ”tvillingvärkar” (inget andrum mellan. Värken hann inte avta innan nästa kom) Ringde taxi, fick byta till ambulans efter halva vägen då dom trodde att jag skulle föda. Var 5cm öppnen när jag kom in. Efter en halvtimme 10cm och redo för att krysta. Krystade några gånger och ut kommer bebisen. Fan jag som skulle bada, gå runt på förlossningen men gåbord och allt. Haha. Så som sagt det går inte att planera! Det blir som det blir!! 🙂

 14. Jag har en väldigt privat fråga, men som jag grämer mig över och funderar kring. Är det verkligen sant att alla gör på sig mer eller mindre under förlossningen?

  Stor kram!

 15. Jag har kollat igenom lite av frågorna här och allt det jag undrar över är redan ställt 😉
  Så jag får vänta in nästa inlägg.
  Hoppas du har en fin kväll med din kära familj.
  Själv har jag firat 3årsdag med min pöjk. 🙂

 16. Nåt som är viktigt att veta är att man aldrig kan bli tvingad till en vaginal förlossning. Det sa min läkare till mig, de kan försöka övertala en och så, men det gäller att stå på sig. Jag hoppas att du stina berättar det för dina läsare. Alla klarar inte av att föda vanligt, se som mår riktigt dåligt ska veta att det då finns möjlighet till snitt. Jag blev beviljad ett snitt men eftersom jag fick svår
  å så fanns ingen annan utväg heller. Men man ska givetvis vara medveten om att det inte är lättare eller en genväg. Man har väldigt ont, man får inte lyfta osv och man kan ha ont lång tid efter. Jag hqr ont i såret än fast det gått 18 månader sen snittet. Att det ska vara sämre med snitt är en myt eftersom det är dyrt. Barn far oftare illa vid en vaginal förlossning än vud ert snitt. Fast folk blir ilurad annat. Många läkare kan intyga om att man motarbetar snitt pga kostnaden.

 17. Hur svårt är det egentligen att hantera smärtan? Tappar man aldrig kontrollen över sig själv? O vad händer om man skulle råka göra det? Jag vill själv skaffa barn men är så orolig för smärtan.

  Tacksam för svar 🙂 o tack för en fin blogg. Kram

 18. Efter förlossningen, vad händer då? Alltså minuterna efter att bebisen kommit ut? Ligger man där med massa slem och grejs mellan benen eller går man upp och tvättar av sig? Det klarar man väl inte om man brustit och sånt? Kommer det ut mer grejer mellan benen efteråt? Hur länge? Lite läskigt det där med att föda barn tycker jag :o)

 19. hejhej, jag ska få barn,om allt går fint i början av augusti nästa år, var på första besöket hos mvc igår för inskrivningen och hälsosamtal, jag mår toppen 🙂

  MEN pga av min sjukdom,så sa hon att i vecka 25-29 måste vi träffa läkaren ja har,förlossningspersonal för att diskutera om jag inte ska ha planerat kejsarsnitt,SHIT, har ju så klart tänkt på att jag inte klarar vanlig pga sakerna de satt in för att min kropp ska funka..

  men att veta, att jaha nu den 29/7 ska jag in , snitt upp magen,dras med smärtan efteråt och ännu ett ärr på magen, de gick in den vägen när ja blev sjuk och en öppnad buk är då fan inget att leka med.. så klart är allt värt för att få ett barn,men ja blev livrädd,typ .. skit oxå

  ver inte varför ja skrev de här,behöver ventilera då ingen förutom sambon vet om att ja e gravid..

 20. Hej!
  Om man är LIVRÄDD inför förlossningen hur ska man tänka då? Skulle du kunna ge några tips! Kram

 21. Hej Stina!

  Testar att skicka via datorn istället, bloglovinappen krånglar för mig.

  Grattis till pojken! Kikar in här ibland, vi hade båda bf i oktober, jag födde mitt 8:e barn samma månad som dig.
  Gick samma utbildning som din syster i våras nämligen. 🙂 (doula) En väldigt varm och fin kvinna.

  Kram

 22. Har du testat på profylax? Tror du det kan vara till stor hjälp att gå sån kurs?

  Vissa sägs ju kunna föda utan varken lustgas eller epidural bara man andas på rätt sätt.

  Tack för en fin blogg!!

 23. Hej Stina!

  Jag har två frågor. Hur många barn vill du ha? Jag har väldigt svårt att slappna av över huvudtaget och så även under min förlossning. Jag fick komplimanger för att jag andades perfekt, men jag spände mig lika mycket för det… Vad ska jag göra för att slappna av? Kan jag öva på något sätt innan?

 24. Har du testat sterila kvaddlar? Och isf, vad tyckte du om det? Jag känner mig skeptisk, har hört att de gör såå ont att få. 🙂

 25. Hej Stina! Min fråga handlar egentligen inte om själva förlossningen utan vägen dit… Jag och min sambo försöker bli med barn. Jag slutade med mina p-piller 1 september i år (jag åt creazette) men har fortfarande inte blivit befruktad. Hur lång tid tog det för dig? Vad åt du för p-piller? Har du några peppande ord angående detta? Skulle bli så glad och tacksam gör svar.

  Trevlig helg.
  /Jennifer

 26. Jag ska föda barn nr 2 och känner mig både rädd och nervös inför förlossningen. Men din berättelse om att tänka positivt och inte spänna sig gjorde att jag skulle vilja ändra min attityd och få lite positiv mental peppning. eftersom du har läst till doula kanske du har något bra exempel på sådan litteratur?

 27. Hej Stina!
  Gratulerar till pojken och tack för en underbar blogg. Har följt din blogg i snart 4 år nu. Min sambo och jag har varit tillsammans i snart 6 år och går i tankarna att skaffa barn. Dock, så har jag mycket svårt för när främmande personer fysiskt tar i mig, är rädd för en eventuell förlossning för barnmorskornas bemötande vad gäller det. Att de tar för sig för mycket och inte lyssnar på mig. Nr2 är att jag är fullkomligt livrädd för att spricka. Speciellt efter dokumentären som gick om förlossningar på uppdrag granskning. Sen önskar jag ju mig inget hellre än en lite ny människa… så det är ett litet dilemma! Det var väldigt givande att läsa din förlossningsberättelse, tack för att du ville dela med dig av den! 🙂

  Varam hälsn. /Elin

 28. Finns det någon anledning till att du valde bort lavemanget?
  Jag ska föda närsomhelst och det är en av de grejer jag verkligen vill ha och funderade på ifall du som är mer insatt som doula valde bort det av någon särskilt anledning – kanske det finns några nackdelar med att få lavemang eller ville du helt enkelt inte ha det?

  Tack för en superbra blogg!!

 29. Hej! Älskade din fl berättelse! Verkligen! Jag har en bebis på 8 månader nu som verkligen är inne i en jobbig fas med separationsångest och sömnstörningar. Vi är sugna på att skaffa en till tätt men jag blir lite skraj över att vara sömnlös med 2 barn. Så min fråga;
  – Hur får du det att gå ihop med 2 barn? I vardagen osv… Olika sovrutiner osv. Tacksam för svar 🙂

 30. Åh din berättelse var underbar. Det låter som en väldigt positiv upplevelse. Jag ska föda mitt andra barn i början på februari. Upplevde du att det VAR lättare andra gången? Kortare tid? Och hur gick det med din oro kring att spricka? Tack för en fin förlossningsberättelse!

 31. Hej! Jag har en fråga som kanske inte hör till förlossningen utan mer efteråt. Jag är en relativt ung mamma (25) till två, minstingen börjar dock närma sig året nu och jag börjar få alla dom här vanliga kommentarerna om -är det inte dags att sluta amma nu osv- Jag ammande min stora tills han var runt året, men slutade då, mycket pga vad folk sa ”va rätt” Hur har du fixat att amma så pass länge, trots kommentarer? Eller är det bara jag som lyckas få dom? Har det gått lika smidigt att få amningen att funka den här gången för dig? TACK för en bra blogg!

 32. Hej

  Ska få en liten kille i början av mars. Jag känner mig inte speciellt orolig för själva förlossningen, men däremot för blodet. Hur mycket blöder det egentligen, och hur länge blöder man efteråt?

 33. Hej!

  Tack för att du är så generös med ditt liv..

  Jag väntar mitt första barn i Mars och har egentligen inte funderat så mycket på förlossningen.. Många av mina närmsta vänner har barn och jag pratar en del med dem om eventuella funderingar som dyker upp. Din historia berörde mig djupt då du använder ett språk som jag verkligen förstår. Jag gillar verkligen att du är så direkt och detaljerad! Det är ju helt omöjligt att förbereda sig inför något man inte har en aning om hur det ÄR! Eller…?

  Kan inte du dela med dig av lite bra tips av hur man förbereder sig.. Fysiskt, mentalt. Saker att tänka på när det väl sätter igång… (Älskar tanken på JA-JA-JAAAA, istället för ”det här går inte jag med på, nu drar jag”…)

  Återigen TACK och God Jul!

  Kram

  Anna

 34. Hej Stina.

  Din förlossningsberättelse var fantastisk!

  Jag undrar om saker som dom flesta gör, då jag är livrädd för att föda. Egentligen inte mest smärtan över att just föda, utan att man skulle spricka väldigt mycket och även efter allt som tillkommer efter en vaginal födsel.
  Hur ont har man efteråt?
  Kan man gå på toa som vanligt?
  Svider det/gör ont när man kissar?
  Hur länge?
  Har man svårt att hålla tätt efteråt?
  Ja, massor med sådana här frågor om vad som händer EFTER en förlossning.

  Hur har du hanterat allt efteråt?

  Sen undrar jag om varför du valde bort lavemanget denna gången? Finns det nackdelar med det?

  Tack för en superblogg!

 35. På dina klockslag på bloggen så har du antingen fm eller em efter. Hur har du fått dit det?

  Jag skriver på engelska i min blogg o har massa utländska läsare, så jag skulle vilja ha pm och am efter mina klockslag. Hoppas på svar 🙂

 36. Hej! Vilken fin förlossningsberättelse.
  Men för att vara ärlig blev jag mer rädd av att läsa din historia, just för att jag ( dumt nog kanske ) förväntade mig att du skulle förklara det hela som…det gjorde inte alls ont med värkarna eller det med att barnmorskan ”tänjde ut” åh herregud! Hursomhelst var din berättelse ärlig och fin jag hade bara förväntat annorlunda helt enkelt. Tack för att du delade den.
  Jag ska själv snart ha barn och jag är inte rädd för smärtorna i form av värkar, men jag är som kanske de flesta rädd för att något oväntat ska hända. Har supertorra slemhinnoroch kan inte ens ha samlag med min sambo för att det blöder och gör ont under tiden och efter. Det känns hemskt att alltid ha ont och gå runt och säga neeej jag kan inte var och varannan dag. Jag har tagit upp detta med min barnmorska och hon säger att det inte finns något hon eller någon kan göra. Jag har testat det mesta utan resultat. Frågan är då…om jag inte kan ha samlag, hur ska jag då kunna föda utan att det gör mer ont än vanligt eller undvika och spricka hela vägen osv. Tips?

  Tack igen för din ärliga berättelse.

Leave a comment