x

Charlie hälsar!

7 december, 2012

Din födelsedag ♡

7 december, 2012

Choklad-kola

7 december, 2012
empty image
empty image

Nu börjar både Mayia och jag bli redigt rastlösa efter ett par dagars vila i soffan, febern är borta och vi känner oss lite piggare men då det blåser och snöar för fullt ute får vi hålla oss inne inomhus lite till. Vi bestämmer oss för att testa Mildas recept på choklad-kola, perfekt en sådan här dag!

Fram med ingredienser på bordet.

100 gram Milda guld
3 msk kakao
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
2 dl Milda mat & visp 26 %
2  msk flytande honung

Jag börjar med att smälta Milda guld i en kastrull, helst teflon. Jag rör sedan ned resten av ingredienserna och låter det koka upp utan lock, gör inget om det kokar ganska hårt och att det bubblar och har sig, men bäst att hålla koll och röra om då och då.

Man ska koka till dess att temperaturen når 123 grader men då vi inte äger någon termometer kör jag ”kulprovet” istället. Det gör jag genom att hälla lite smet i ett glas med kallt vatten, kan man forma provet till en kula är kolan klar. Jag testar flera gånger med några minuters mellanrum.

När jag är nöjd med konsistensen på smeten häller jag över den i en lämplig form där jag låter den kallna och stelna.

Varken jag eller Mayia orkar vänta, haha, så vi skär den när den fortfarande är lite ljummen. Några lindar jag in i bakplåtspapper och gör små fina karameller av. En glasburk med kola-godisar är faktiskt en himla söt jul-present att ge bort till någon man tycker om!

Det var första gången jag testade detta receptet och kolan får väl godkänt av samtliga i familjen. Jättegod, och mycket enkel att göra. Om ni är intresserade av en gratis kokbok från Milda, där detta och massa andra juliga recept kan hittas, går den fortfarande att beställa här. Glad andra advent i förskott på er! I samarbete med Milda.

0

28 comments

 1. Ändra rubriken?? Herregud vilken självutnämnd språkpolis jag blev nu, f’låt men du har ju skrivit rätt i texten så det har bara blivit fel just där! =D

 2. Alltså nu måste jag fråga, har du inte skrivit nån förlossningsberättelse? Jag väntar och väntar!:-)

 3. Oh, det så godt ut!! Karameller gir skikkelig julefølelse!! 🙂 Må lage sånne i helgen tror jeg, innimellom eksamenslesingen 😛

 4. Har du något speciellt avtal med Milda eller? Aldrig tidigare läst någon som förespråkar så gott om milda, det är ju inte ens riktigt smör? Växtfetter som omvandlats i en kemisk tank, gott! 🙂

  Nej men ärligt (menar verkligen inte att vara otrevlig), varför Milda?

 5. Mli: Jo det såg jag, men det det jag menade var att det verkar vara mer än ett samarbete (jag var ironisk) när nästan alla inlägg handlar om Milda…

  Man kan ju ändå som bloggare vara lite smidig och sprida ut inläggen… speciellt när man förespråkar för något som inte ens är smör….

 6. testade detta receptet förra veckan ! kanon men blir ännu godare om man tar 4 msk kakao istället å häller i lite pepparmintsolja 🙂

 7. Inspirerad av detta inlägg, ska jag själv tillverka chokladkola i dag! Som i ett led av diverse julförberedelser 😉

  Blev så sugen hi hi…

 8. Hej fina! Jag som är så fruktansvärt oteknisk och äger systemkameror undrar hur du får till dina fantastiska bilder? Ljuset som du har på det flesta bilder, är det inställningar på kameran eller fixar du det efteråt på datorn? Super nyfiken och vill lyckas lika bra som du!
  Kram Malin

 9. Linnea.. Alla inlägg??! Det var väl ändå att ta i, haha 😛 Jag tycker dessa mat och bakinlägg är rätt mysiga ändå, sponsrade eller inte. Jag gillar dina bilder!

 10. Ser supergott ut! Mums! Uppskattar dina inspirerande receptinlägg, sponsrade eller inte. alltid fina bilder och goda recept …så far;-)

  Tack för en härlig blogg!

 11. Är det en prickig kastrull jag anar i bakgrunden? Vart i fridens namn får jag tag på en sådan? Den är ju så söt så jag vill äta upp den! Kram från Ystad

 12. Tack för tipset! Ska försöka göra dessa till min flickvän i jul, jag är hemsk i köket och hon är sådan där som alltid får till allting oavsett vad hon gör så skulle vara kul att komma med ngt lyckat för en gångs skull! 😉 Bra idé att linda in i bakplåtspapper, de får lite vintagekänsla 🙂

 13. Åh jag brukar alltid göra kolor varje jul, men i år har renovering och nytt hus tagit över min hjärna så tanken har inte ens slagit mig! Skärpning blir det här, och kolor ska det bli. Så himla gott!

  kram /iris

 14. Testade detta med min lilla kusin här om dagen och det blev väldigt populärt!
  Tack för en bra och inspirerande blogg 🙂

Leave a comment