x

Let’s do this!

27 november, 2012

En tidig julklapp

27 november, 2012

We got milk, baby

27 november, 2012
empty image
empty image

Jag och Bobby stod alldeles fascinerade här sent i går kväll och tittade på lilla (långa) bröstvårtan som åkte fram och tillbaka i tratten. Och ut kom efter en liten stund… mjööölk. Cool! Jag kände mig som en riktig ko mästare efteråt när jag stod och rengjorde alla delar, haha. Skämt åsido. Pumpen verkar helt suverän! Det kändes och fungerade precis som att faktiskt amma, testade bara under ett par minuter denna första gång men jag fick ju ändå ut en del som nu står i kylen. Tack till alla som kommit med peppande kommentarer och till er som tagit initiativet (Tack Anna!) att sprida detta med bröstmjölksdonation vidare. Det är guld värt!

Jag ser i kommentarsfältet att det pratas om huruvida man får donera när ens barn är över 3 månader eller inte. Det är nog olika över landet men enligt den informationen jag har fått så tar man gärna emot donerad mjölk trots att barnet passerat denna ålder, då någon mjölk (från en frisk mamma) är bättre än ingen mjölk alls, men självklart är den ”första” mjölken absolut bäst anpassad för de allra minsta. Något annat som kan kopplas samman med dessa 3 månader är själva blodprovet som tydligen ”går ut” efter denna tid – varför många då slutar donera istället för att ta nytt prov. Sedan var det någon i kommentarfältet som tycktes underskatta vikten av donerad bröstmjölk då det ju ”faktiskt finns ersättning att ge”. Rätta mig om jag har fel men visst är det så att bröstmjölksersättning inte ges till barn födda tidigare än vecka 32? Att det enda dessa små kan få är just donerad mjölk (under förutsättningen att det finns)? Sedan att bröstmjölk är den bästa möjliga näringen för bebisar vet vi ju. Den innehåller allt ett spädbarn behöver – minst 400 olika näringsämnen – inklusive hormoner och infektionsbekämpande komponenter som bröstmjölksersättning inte innehåller. En del barn är dessutom allergiska mot bröstmjölksersättning och kan behöva donerad bröstmjölk av den anledningen.

SÅ! Detta var sista inlägget om mjölk på ett tag, haha.

0

26 comments

 1. Håller med om att bröstmjölk är det bäst de små kan få, men de funkar även att ge NAN1 till de små om mjölk inte finns. Det gjordes i alla fall när jag hade praktik på en neonatalavdeling och då fanns de även de som var födda tidigare än vecka 32, men självklart försökte vi få mjölk från mamman så fort som möjligt så ofta handlade det bara om några få mål ett par dagar för att mammans mjölk inte räckte till alla målen.

  Kul att du vill göra en insats för det små, de behöver all hjälp de kan få i början

 2. Jag har haft pratik på neonatalavdelning, och det stämmer att man inte ger ersättning fram till en viss vecka. Minns inte exakt vecka nu, det beror lite på hur mycket donerad mjölk man har osv. De får isf en speciell ersättning, inte samma som full stora bebisar. Men v 32 kan nog stämma. Där jag var tror jag de började med ersättning från v 35.

 3. Jag har donerat till Lunds neo bägge gångerna jag fått barn. Det är en sådan fin sak man kan göra, båda mina barn har legat på neonatal dock var de inte jätte små men de minisar som ligger där behöver verkligen denna fantastiska gåva man faktiskt kan ge!

 4. Äter du mjölkfritt då? För bebisar som inte tål mjölk klarar ofta inte bröstmjölk där där givaren ätit mjölkbaserade produkter heller. Det finns mjölfri ersättning (ganska vidrig jämfört med mjölkbaserad, men ändå).

  Med det sagt- jag tycker att det är jättebra att du donerar! Jag skulle gjort det själv om det inte hade blivit så mkt med min två (han hade alltså mjölkproteinallergi men det fattade ingen ordentligt förrän efter sisådär fyra månader… så mkt skrik blev det).

 5. En fråga: kommer de ingen förlossningsberättelse eller?
  Varför inte? Trodde sånt va de bästa du visste?

 6. Angående prematura och mjölkersätting. Min son föddes i vecka 38 men var tillväxthämmad så han fick ligga på prematuravdelningen i en månad innan han återhämtade sig och fick åka hem. Under denna tid var det inte tal om att ge ersättning trots att jag själv inte fick någon mjölk. Varför? Jo för prematura bebisar och tillväxthämmade bebisar (dvs fullgångna bebisar men som är underviktiga) klarar inte av att smälta ersättning eftersom det är för tungt och ofta ger hård mage medan bröstmjölken ofta är lättare att smälta. Själv fick jag igång min bröstmjölk senare men slutade amma rätt snart eftersom jag inte gillade det, men då var han över en månad gammal, hade gått upp i vikt och tog mjölkersättning bra.
  Så att donera bröstmjölk är guld värt eftersom man inte kan ge ersättning till prematura eller underviktiga bebisar utan att riskera förstoppning.

 7. Hejja dig Stina! Jag hade en precis likadan pump med dottern. Vår amning funkade aldrig så från dag 2 pumpade jag alltid åt henne. I början är det lite ovant och ”mycket” med alla delar och instruktioner men man kommer så snabbt in i det. Verkligen en stor varm kram åt dig som försöker. Du är så bra!

 8. Som mamma till en prematur blir jag väldigt glad av att läsa dina inlägg. Min son fick donerat bröstmjölk. Många prematurmammor kan inte amma, speciellt inte om bebisen kommer väldigt tidigt. Även om jag pumpade och kämpade så kom det inget, och jag är glad att han fick donerad mjölk.

 9. Intressant, jag har aldrig reflekterat över det här med bröstmjölk och att donera verkar vara bra! Kan du inte skriva mer sen hur det får och hur länge du orkar hålla på 🙂

 10. Är bebisen allergisk mot bröstmjölkersättning är bebisen oftast allergisk mot modersmjölken med. (Om den som donerar inte uteslutit ALLA mjölkprodukter. Min dotter var allergisk mot mjölkprotein. Hon tålde varken vanlig bröstmjölkersättning eller min mjölk. Hon fick tillslut Nutramigen, som är helt utan mjölk (smakar dock bläää verkligen). Att amma och utesluta alla mjölprodukter är jättejobbigt. Helt omöjligt att äta ute alls. Skippa ost, grädde, mjölk, fil, smör HELT.

 11. Vår son föddes i v32 och har endast fått bröstmjölk sedan han föddes. De pratade aldrig om ersättning heller!
  Och bröstmjölken är ju den bästa första månaderna..

 12. Underbart att det finns folk som donerar bröstmjölk. Min fina son som föddes i v.34+5 fick donerad bröstmjölk i början då jag var alldeles för sjuk och åt mediciner som absolut inte fick komma i mjölken. Det var guldvärt att veta att han ändå fick bröstmjölk trots att jag inte kunde ge honom det då. Fick lite otäcka minnen när jag såg din pump, exakt en sån fick jag som jag krånglade med i flera månader men men det är en strunt sak. Tack för att du hjälper andra 🙂

 13. Hej Stina, Fina människor som dig borde det finnas fler av!

  Jag tillhör själv en av dem som föddes förtidigt, med en mamma som låg på operationsbordet den första veckan av mitt liv, utan donerad mjölk hade jag ingen mjölk fått efterson min mamma inte var förmögen att ge mig den! så tack till alla er älskade mammor skänker er överblivna mjölk!

  OBS: det stämmer, det bästa för en nyföddunge -är just modersmjölk och ersättning är just ersättning!

 14. Som mamma till ett prematur – och tillväxthämmat barn så blir jätteglad när jag läser dina inlägg! ELOGE tilldig!

 15. Det måste vara en riktigt härlig känsla. Jag hoppas att jag får igång min amning som jag ska när vår lilla parvel tittar ut. Och vilken fin sak av dig att donera mjölk, hoppas allt går bra, att de tycker mjölken är fräsch och att allt arbete lönar sig 🙂

 16. Vilket underbart initiativ, min dotter föddes i v 24 och jag var och är tacksam till alla som faktiskt tog sig tid att donera och hjälpa min lilla tjej.

 17. Nu kommer det visserligen dröja innan jag och min sambo försöker bli gravida, men åh vad glad jag blev att du skrev det här. Det är så sällan man läser om den mjölk-donation att jag är rädd att jag kommer glömma bort det, när jag väl har möjligheten. Varenda gång man läser om det, så blir man påmind och jag hoppas att jag i framtiden kommer att kunna donera.

  Du är så himla fin och inspirerande. Tack för att du delar med dig!

 18. Jag tycker det är helt fantastiskt att det finns dem som faktiskt kan och VILL donera. Sitter man i den situationen att ens barn inte kan amma av olika anledningar (vid t.ex. för tidig födsel sjukdomar osv) så är man helt säkert enormt tacksam över dessa människor. Jag funderade också att donera nu mot slutet då jag skulle sluta amma, men hade helt överflödigt med mjölk. Men sonen är 8 månader och det är väl alldeles för sent då? Ska kolla upp detta iaf. Omtänksamt av dig Stina! Kram!

 19. Du som skrev ovan att man inte ger ersättning till prematurbarn har fel. Min dotter är prematur och fick bara ersättning då hon föddes med akut snitt. Jag var sjuk i havandeskapsförgiftning och hade ingen mjölk.

  Alla kan inte amma och till mig så de på neo att det viktigaste var att bebisen fick i sig, det kvittade vad det var. Nu är min dotter inte född tidigare än v.32 så då är det säkert skillnad. Men prematur kan Visst få ersättning.

  Tycker inte att man behöver skriva gång på gång att det är bäst med mammans mjölk. Alla kan inte, och vad ger der att ge folk som kanske mår dåligt över det anledning att må sämre? De sa till mig gång på gång att det gick lika bra ändå.

  Men självklart är det bra av de som kan och vill donera.

 20. Nej, det går ju verkligen inte att jämföra ersättning med bröstmjölk. För friska barn så funkar det ju bra med ersättning, även om det inte är lika bra. Men för sjuka och för tidigt födda så är det livsavgörande om de kan få bröstmjölk!

  Jag hade tänkt att donera, och hade dessutom en överproduktion av mjölk som hette duga! Tyvärr fick jag livmoderinfektion och var fruktansvärt sjuk och åt medicin som gjorde att jag inte fick. Men nästa gång hoppas jag!

Leave a comment