x

Donera om du kan!

26 november, 2012

We got milk, baby

26 november, 2012

Let’s do this!

26 november, 2012
empty image
empty image

Herregud, det är ju en hel vetenskap detta. Jag öppnade bruksanvisningen lite blygsamt förut och blev snurrig redan vid monteringsanvisningen av själva pumpen, haha. Efter lite logiskt tänkade fick jag slutligen ihop alla delar och vad säger ni, det ser väl rätt ut? När jag vänder blad får jag läsa att alla delar före första användning och därefter en gång dagligen ska kokas, så isär med allt igen och ned i grytan. Koka 5 minuter. Delarna ligger nu torkade på en ren handduk. So far so good. Jag har ammat lillis på ena bröstet och tänkte försöka mig på att pumpa det andra. Nu ska jag bara tvätta händer, armar och bröst innan jag kör igång. Åh, vågar ju knappt ta i grejerna. Om mjölken råkar ha en för hög bakteriehalt vid inlämning är det inte säkert att den tas emot och det vore ju väldigt synd. Nu ska jag pumpa i högst 10 minuter, kyla av mjölken omedelbart under rinnande kallt vatten och sedan ställa in i kylen. När jag fått tillräckligt många små flaskor i kylen för att fylla en stor behållare ska den märkas med namn, personnummer och pumpdatum och frysas in – mjölk från samma dygn kan slås i samma behållare när den är kylskåpskallt. Mjaaa, jag känner mig onekligen en aning förvirrad. Haha, men allt som är nytt känns invecklat till en början, innan det rullar på. Det ska bli spännande detta. Stay tuned!

Fascinerande maskin den här bröstmjölkspumpen. När jag försiktigt tryckte på den ovala knappen och locket långsamt lyftes upp var det som en scen tagen ur filmen The Rock, haha, ni vet när Nicholas Cage hanterar de där gröna raket-grejerna?!

0

24 comments

 1. Hehe en sån hade jag på bb, funkade superbra men ja det kändes märkligt. Man känner sig som ett kreatur;) Hur mycket behöver man ge för att donera mjölk? Hämtar de en gång i veckan? Eller det kanske är olika. Har länge funderat på att donera men eftersom dottern fortfarande äter varannan timma skulle det nog inte hinnas med( orkas med;)

 2. Den pumpen ger mig minnen.
  Min dotter föddes i mars 2010 och blev sjuk när hon var 9h gammal. Och hjälp vad man fick pumpa med en sådan pump. Det bästa var att man kunde pumpa båda brösten samtidigt 🙂
  Jag älskade den och det kommer nog du också att göra!

 3. Det är inte så svårt när man väl får in snitsen 😉 Herregud, kommer fortfarande ihåg ljudet av den där maskinen sen vi låg inne på barnintensiven och jag pumpade var tredje timme! Kommer så väl ihåg att det lät som att den sa april, ”apriiiil apriiiiil apriiiil” HAHA

 4. Hahahaha vilka minnen som dök upp nu! Jag minns när min dotter bara var några dagar gammal och jag satt med den där (var tredje timme, dygnet runt..) Kände mig verkligen som en kossa! Satt och fnissa för mig själv första gångerna, innan man vande sig vid den.

 5. Verkligen fint av dig att göra detta. Själv hade jag ingen mjölk till mitt förra barn och chansen att jag har det till den i magen nu är nog ganska liten. Så själv skulle jag troligen aldrig kunna göra det du gör nu. Lycka till!

 6. Önskar man fått info om att donera…
  Vet inte hur många liter bröstmjölk jag slängt bort… Har haft mjölk i överflöd och inget av barnen har tagit flaska, så jag har pumpat ur för att minska trycket och sedan bara hällt ut…

 7. Otroligt fint av dig.
  Jag tror att vi alla överlag borde börja hjälpa till i samhället med det vi kan.
  Min syster opererades förra veckan och läkarna förklarade att det var blodbrist på sjukhuset men att de hade fått blod bokat till henne.
  I början på nästa år åker syrran och jag för att lämna blod. Det kommer bli min första gång, men absolut inte min sista.
  Önskar dig en underbar dag och lycka till med pumpandet;)
  Kram Lina

 8. Jag har en likadan punp, men för att öka mjölkproduktionen så att jag ska ha tillräckligt till min lille pojk. Tänkte bara säga att första dagen jag använde pumpen fick jag lite såriga bröstvårtor. Jag smörjde med en salva som heter purelan, så försvann sårigheterna snabbt. Sen dess har jag inte haft några problem!

 9. Både jag och min storebror fick donerad bröstmjölk när vi var små, så jag tycker det är jättebra att du ger detta ett försök! Kroppen producerar ju mer mjölk ju mer man ammar för det mesta, så det mjölken ska nog räcka! Hoppas för alla små knottars skull att detta går vägen, lycka till!

 10. Om du bara visste hur viktig donerad bröstmjölk är! Min son föddes redan i v29, 1200gr ”tung”, pga att jag fick kraftig havandeskapsförgiftning. Lillemannen var jätteliten å svag å sondmatades med 2ml/timma! Jag var urdålig å låg på IVA de första två dygnen. Direkt när jag kom därifrån började jag pumpa men fick slänga det direkt i slasket eftersom jag åt så starka blodtryckssänkande mediciner… Så under lillemans första två levnadsveckor fick han donerad mjölk vilket jag är evigt tacksam för! Hade han inte fått det så hade jag inte haft min lille busige, underbara treåring här idag. Det du och andra donatorer gör ger verkligen liv till små änglar som ser livets ljus lite för tidigt <3 All cred till er!!! p.s. Jag ammade sen min son tills han var 9 mån så idag är jag jätteglad att jag pumpade även om jag inte tyckte de var kloka när jag fick pumpen direkt efter vistelsen på IVA… 🙂

 11. Åh, minns den där förrviringen med pumpen! Och då hade jag ändå en sköterska som stod bredvid och visade mig i början när vår bebbe var på just Neonatalen. Men bara efter någon vecka är man helt inne i det!:)

  Jag har både haft bebis som fått donerad mjölk och donerat själv och det är så himla viktigt att det görs.

  Väldigt fint gjort av dig!<3

 12. Duktiga du! Jag har själv donerat och det är verkligen en jättebra grej. Bra att du för fram det i ljuset, det är så dålig information om detta från mvc att det verkligen är viktigt att informera.
  Lycka till med pumpen!

 13. Vad duktig du är! När jag fick reda på att man kunde ”donera” mjölk eller vad man säger, var min dotter redan 2½ månad så det var inte lönt att påbörja, önskar jag hade fått info om det tidigare då jag hade sånt överflöd av mjölk.

  Väntar förresten fortfarande spänt på din förlossningsberättelse.. 🙂

 14. Vad roligt att du skriver om detta, jag hade själv velat göra det med dottern då jag hade mjölk i överflöd men jag kom på det ca två veckor innan hon blev 3 månader och då kändes det försent att tänka på det. Med nästa barn ska jag ta kontakt med dem innan jag föder så jag kan börja donera när amningen har kommit igång ordentligt.

Leave a comment