x

Gissa vad jag har gjort i dag?!

26 november, 2012

Let’s do this!

26 november, 2012

Donera om du kan!

26 november, 2012
empty image
empty image

Jag läser om den rådande bristen på donerad bröstmjölk, samtidigt slår det mig att jag inte har fått någon som helst information om möjligheten att donera. Inte på MVC. Inte på BB. Inte på BVC. Är inte det dåligt? Och väldigt konstigt? Jag är övertygad om att många hade kunnat tänka sig att göra detta, om de bara visste att det gick. Som det är just nu har jag mjölk så att det räcker till min lille gosse, han växer och är nöjd och istället för att låta eventuellt överskott gå till spillo skulle jag vilja ge det till någon som verkligen verkligen behöver det, varför jag i går besökte neonatalavdelningen (en avdelning för för tidigt födda barn och nyfödda sjuka barn) för att på egen hand se över vilka möjligheter som finns.

Jag går längs korridoren, ser alla dessa bilder på små små små bebisar, med slang i näsan och stora ögon som tittar nyfiket på livet, som de så gärna vill leva. Tappra små kämpar! Som behöver sin mat för att överleva, växa och bli starka, för att så småningom få åka hem tillsammans med sin familj, som älskar dem över allt…

Jag träffar en trevlig sköterska som ger mig all information, en hälsoblankett att fylla i samt ett stick i armen för ett blodprov avseende blodsmitta. Jag inser att det nog inte är så himla enkelt som jag först trodde, att pumpa mjölk är en tids- och energikrävande uppgift, för att inte tala om de hårda hygienkrav man har på sig som också tar tid och energi att uppfylla. Går det inte så går det inte, men jag vill gärna göra ett försök! Under tiden som jag donerar mjölk får jag låna en elektrisk pump kostnadsfritt. Jag får även alla de glas och flaskor som behövs. Senare i dag ska jag testa att pumpa ut mjölk för första gången, känner mig faktiskt lite spänd, haha.

Av min erfarenhet är informationen gällande bröstmjölksdonation oerhört dålig och jag hoppas att jag med detta inlägg åtminstone har nått ut till några. Jag hittade denna länk där det finns kontaktuppgifter till lokala mjölkbanker. Hör av er dit om ni har frågor eller funderingar. Donera om du kan! Det hade kunnat vara ditt lilla barn som låg där.

0

44 comments

 1. Så flott gjort!! 🙂 Jeg er selv blodgiver, og blir stadig overrrasket over hvor mange som kunne tenke seg å gi blod – men som aldri gjør det likevel..

 2. Alla typer av donation är otroligt viktigt. Exempelvis så brukar man ju säga att om varje person i Sverige skulle lämna blod EN gång i sitt liv, så skulle vi inte ha någon blodbrist i landet. Tråkigt nog är det ju inte alla som kan ge och därför är det desto viktigare när man kan att verkligen göra det! Jag hade faktiskt ingen aning om att man kan donera bröstmjölk, så jag håller verkligen med dig när du säger att det inte finns tillräckligt med information angående detta!

 3. Jättebra stina att du tar upp detta, jag ahde SÅ gärna velat donera mjölk förra året/iår.. det bokstavligen strålade ut mjölk från mig, somgick till spillo, fick kasta det som låg i kylen… fick sådan ångest, jag ahde kunnat gå själv till sjh..men jag hade ingen rok med två små.
  Mår lite dåligt nu. Jag ammade adrian på ena tutten, och jag fick hålla en 240 ml flaska på andra tutten för att det sprutade ut mjölk. Den kunde jag fylla och maken fick mata adrian på natten när jag sov. skitbra, men det var mkt som gick till spillo..så himla synd.
  Sen fick han i sig för mkt dessutom och blev ett spy barn ändå upp till 10 mån.. det är en annan historia.
  bra skrivet iaf 🙂

 4. Vilken fantastisk människa du är! Har själv bott med min son på neo i 8 långa veckor, han fick mjölk från andra mammor med stora hjärtan då jag var för sjuk för att få igång någon produktion. Tack till dig och alla andra fina mammor

 5. Jag ville donera när jag var gravid – om jag hade tillräckligt med mjölk! Och det hade jag, så de räckte och blev över. Fick pumpa ur innan min dotter skulle amma för annars fick hon alldeles för mycket i sig. Så när jag hade fått in rutin på allt och var redo att donera, ja då var min dotter 3 månader gammal och jag fick inte längre. Blev jätteirriterad att ingen hade sagt det till mig innan! Väldigt tråkigt, men nu vet jag det till nästa gång iaf 🙂

 6. Jättebra initiativ! Jag fick information om mjölkdonation när vi låg inne med vår då nyfödda kille. Jag låg på KK i Lund, sonen på BIVA efter operation, så det är ju andra omständigheter än ”en normal förlossning” (ja, jag kom inte på ngt annat ord än normal tyvärr) och det kanske är därför informationen nådde mig direkt. Tyvärr hade jag inte mjölk så det räckte ens till min egen bebis och när mjölken väl började rinna till ordentligt var min son så van vid flaskor och sond att han helt enkelt vägrade bröstet, trots att vi kämpade i flera månader. Jag fick pumpa så länge det gick, och även om jag inte kunde hålla mig för skratt de första gångerna (dels för att mängden mjölk var näst intill obefintlig och dels för att jag fick nån konstig ko-association) så funkade det faktiskt väldigt bra när jag väl kommit in i det hela. Min mjölk räckte inte till ändå så vi fick ge ersättning också och till sist gick vi över helt till bara ersättning för att det helt enkelt blev enklast så. Inga dyra pengar för att hyra pump och ingen stress över att mjölken inte räckte till. Däremot skulle jag mer än gärna donerat min bröstmjölk om jag kunnat, så till nästa gång hoppas jag att det fungerar bättre.

 7. Jättebra att du tar upp det! Nu har jag ingen bebis på gång men jag går och lämnar blod sedan flera år. Det gör inte ont, tar inte lång tid och man räddar ju faktiskt liv! Konstigt att inte fler gör det… Har också fyllt i på donationsregistret att dom får ta vad dom kan om det skulle vara så. Det gäller ju att vi hjälps åt =)

 8. Mycket bra! Jag hade med kunna tänka mig att donerat, om bara min mjölk hade räckt. Men den räckte inte ens till min lille så jag hoppas jag kan göra det denna ggn ist:)

 9. Stort tack till kvinnor som dig! <3 Vår Freja fick sondmatas med en annan kvinnas bröstmjölk den första veckan på neonatalen. Och jag är evigt tacksam för de kvinnor som donerar mjölk dit! Jag hoppas på att en dag kunna donera dit jag med, som ett tack. 🙂 Dåligt att det inte informeras om det dock, det är lika dåligt här på den fronten. Det sitter en lapp på bb, det är allt.

 10. Hade gärna donerat om jag fått information. Och om det gått utan bil. Hade så mycket mjölk så jag vet inte vad. Dag 2 och några dagar fram var värst…

 11. Fantastiskt att dom som kan donerar!:-) jag hade massa mjölk till min son men han åt så mkt så det kom inte när jag pumpade. Till slut kom jag på ett knep iaf, ammade bara ett bröst på natten och gick upp på morgonkvisten och pumpade det sprängfyllda bröstet! Då funkade det 😉

 12. Gör’t Stina!!! Inte alls så krångligt o värt såååå mycket! Jag donerade 75 liter när s var som sjukast, innan han ammades fullt o det är jag stolt över. Har själv sett hur mkt det gör för bebisarna o deras anhöriga o tycker det helt klart är värt ett försök.
  Kram på dej fr härliga thailand:-)

 13. Som mamma till två prematurpojkar från botten av mitt hjärta tack! Att föda barn alldeles för tidigt är ett rent helvete blandat med sorg, smärta och många uppförsbackar. Att sedan inte kunna ge sitt barn bröstmjölk för att ens produktion inte kommit igång är ett annat helvete. Utan kvinnor som du hade mina två ögonstenar inte kunnat få en så bra start i livet trots en kämpig början. Så tack, det du gör är det finaste man kan göra för någon annans barn!

 14. Ja men gud vad dåligt att man inte får information om detta på mvc eller bb eller bvc. Jag har ju hört talas om det men aldrig fått någon information om hur man skulle gå till väga eller var man gör det. Nu ammar jag inte längre men hade jag fått information om detta när jag gjorde det så hade jag kunnat donera lite mjölk, hade så att det räckte gott och väl till min son. Fungerar amningen lika bra med nästa barn ska jag ta reda på mer om det. Tack för att du tar upp det och tipsar. Bra gjort av dig också, kan tänka mig att det tar lite tid.

 15. Min syrra födde nyss för tidigt.. Pojken blev 7 veckor för tidig, men han mår bra och slapp ligga i kuvös 🙂 min syrra donerar också bröstmjölk! Jättebra initiativ. Kram

 16. Vi låg på neonatal med våran lilla gosse och jag hade nog mjölk till trillingar eller mer, helt sjukt. Så jag gav mjölk varje pumpning för de små liven som hade mammor som kanske av stress, hormoner, rädslor eller helt andra orsaker inte kunde amma sina barn. En riktigt god gärning tycker jag!! 🙂

 17. Verkligen hedervärt av dig Stina! Jag hade jättemycket mjölk med min son, och om det blir något mer barn i framtiden så ska jag kolla upp möjligheterna att donera mjölk. Det är ju kanske lättare med andra barnet – med första hade iaf inte jag så bra rutin på ammandet i början. Varför får man bara donera mjölk de första tre månaderna, förresten?

 18. Heja heja Stina! Vilken insats du gör! 🙂
  Som mamma till en 2 månader förtidigt född pojke vet jag vikten av att de små får mat.
  Jag fick erbjudande om att donera mjölk då vi låg inne eftersom jag hade så mkt, men tyvärr hade jag magsjuka i systemet just då proverna togs (blev dålig på kvällen).
  Men det är som du säger konstigt att de inte informeras mer om det på BVC och MVC, kanske något som borde uppmärksammas! 🙂

 19. Det är jättebra att du är engagerad. Jag tycker dock inte att man ska förstora upp detta med att donera bröstmjölk. Det går att ge de små prematura bebisarna ersättning. Och ersättningen kommer inte ta slut. Blod där emot! Det kan man inte köpa i pulverform, blod tar slut. Det kan man också donera fast det inte är lika ”spännande” eller ovanligt.

 20. Min son föddes i v31 och vi låg på neonatalavdelning i 4,5 vecka. Första tre dygnen sondmatades han med donerad bröstmjölk, något vi är innerligt tacksamma för än idag. Bra att du tar upp detta eftersom det råder brist på ”bankmjölk”, och det är så oerhört viktigt för de små filurerna att få bröstmjölk i början. Så har man extramjölk finns ingen bättre plats att donera det till!!!

 21. Jag börjar gråta när jag ser första bilden.. den väcker såå mycket minnen! Amanda låg sitt första dygn på neo i Malmö och även om det aldrig var någon fara med henne kommer alla känslorna tillbaka.. Jättebra av dig att donera bröstmjölk! Jag har tyvärr inte den möjligheten då jag inte ens haft tillräckligt till min dotter..

 22. Jag har heller aldrig fått info om att donera mjölk (tillhör Akademiska i Uppsala). Men jag förstod att de tog emot när jag själv var inne för operation på sonen (jag lyckades inte få till amningen andra gången (med storasyster gick det skitbra) antagligen pga stress (ev gulsot på gång) och andra faktorer). Så när det kom en kvinna fullastad med massa mjölkförpackningar så kändes det som ett hån att hon producerade så mkt och själv fick jag knappt ur en droppe 🙁 Då var jag avundsjuk kan jag säga 🙂 Men superbra att de som har så det räcker och blir över kan dela med sig, men som sagt synd att det inte informeras om detta….

 23. Vad fantastiskt fint gjort av dig Stina! Min son föddes 10 dagar för tidigt, men föddes med svaga lungor. Han fick sondmatas i tre veckor vilket gjorde att jag inte kunde amma i början, men pumpade unde tiden med exakt en sån pump som du använder dig av. Fantastisk maskin måste jag ändå säga! Idag kombinerar jag amningen och ersättning, han verkar inte riktigt bli nöjd med bara min mjölk. Vilket är tråkigt tycker jag. Jag hade önskat att jag också kunde bidra med mjölk till andra underbara små liv. Men det är tur att det finns mammor som du i världen!
  Du inspirerar! Kram

 24. Är det verkligen sant Pomea? I mitt län gick dom nyligen ut med det i nyheterna att det var brist och att mammor som hade barn som var under tre månader omgående skulle komma och donera mjölk om dom kunde tänka sig det. Jag förstod det som att alla inte kan ta emot ersättning men jag kan ju ha fel.

 25. När min son föddes låg vi inne på neo i ca 1 månad och min prins åt inte alls så mycket som jag producerade, han dränktes rent utsagt i mjölk om jag inte pumpa några minuter innan, fick säkert ut över nn flaska per ammning och hade ändå nog med mjölk till sonen vi fick frysa det som gick på neo och resten slängdes då det inte går att donera där jag bor.

  Så sjukt! Hade en kartong med mjölk som fyllde upp ett halvt frysfack när jag kom hem, synd att det inte kunde gå till bättre behövande.

 26. Pomea: självklart kan man ge ersättning men det absolut bästa för ett för tidigt fött barn är bröstmjölk. Det är även så att ersättning inte riktigt funkar perfekt på alla barn.. Min son blev jättedålig när de försökte ge honom ersättning på neonatalen. Kaskadspyor, andningens försämrades osv…

  Visst är bloddonationer också jätteviktigt men man behöver inte förringa värdet på mjölkdonation. För oss vars barn fötts för tidigt(och då pratar jag inte om en vecka eller två) så har mjölkdonationer betytt otroligt mycket för att ge våra stackars småttingar en så bra start på livet som bara tänkas kan.

 27. Va bra av dig Stina! Våran lilla tjej var för tidigt född och hon fick donerad bröstmjölk eftersom min mjölk inte hade kommit igång. Heder till alla som donerar! 🙂 Kram

 28. Johanna: för mig som födde i v31 hade inte mjölkproduktionen satt igång än. Kämpade dygnet runt i två dygn för att få igång det. Använde bröstpumpen var tredje timme och fick bara ut en droppe eller två efter 5 gånger. Dessa droppar var tydligen ändå värdefulla och min lilla skrutt fick dessa i sig. När produktionen kom igång , för min del efter 2 dygn, fick han bara min mjölk… Första dygnet fick han endast 2,5 ml mjölk åt gången, med ungefär tre timmars intervall… Detta ökades successivt på för att han skulle kunna bryta ner maten. Det är mycket som är väldigt olikt för ett prematurt barn jämfört med ett ”normalfött” barn..

 29. Underbara Stina! Tänk om fler människor tänkte som du 🙂 Som mamma till ett barn fött i vecka 31 så är detta underbart att läsa!! Tack!

 30. Så bra! Tänk om fler kunde göra det, skulle oxå gjort det om jag kunnat, men jag hade knapptså det räckte tillmitt egna. Merinfo om donation helt klart!

  Kika gärna in på min sida och grabbarna bus. Två underbara killar som ibland driver mig till vansinne. Det är livet som tvåbarns mamma det hihi, underbart!

 31. Blir så glad när jag läser detta! Vår dotter kom fem veckor tidigt och var lite för liten, mot vad hon borde varit. Hon fick sondmatas första veckorna. De första två dagarna hade jag inte fått igång min mjölk, så då fick hon donerad mjölk. Något jag är så oerhört glad för! Hon var så liten och skör och jag visste att det absolut bästa för henne var just bröstmjölk. Jag hade som sagt tur och fick igång min mjölk efter ett par dagar.. Men för de två dagarna då hon kunde få donerad mjölk är jag så tacksam!
  Många har sina barn inlagda bra mycket längre än vad vi hade och behöver den här hjälpen ännu mer, så tack, verkligen tack för att du uppmärksammar detta 🙂

  Många kramar /Cecilia

 32. Jag fick min son i v.32+1 och vet hur viktigt det är med mjölk på en gång. Finns det mjölk att ge så gör dem det annars blir det ersättning.
  Min pumpning gick bra och jag fick i gång mjölkproduktionen snabbt. Jag sålda mjölken som min son inte behövde. Jag fick den infon på neo. Jag hade även mjölk från tidigast stadiet som innehåller mycket nyttigt för prematur barn.
  Jag sålde 11 liter, det var mjölk som skulle bli kastad annars.

Leave a comment