x

”gravid och vill ha dig som doula”

4 november, 2011

Föda med doula

4 november, 2011
empty image
empty image

Jag har tre intressen. Skrivandet, fotandet och inredningen. Alla dessa får jag syssla med dagligen i och med bloggen och min butik vilket jag är oerhört glad och tacksam för men en pusselbit saknas. Mitt fjärde stora intresse och passion – graviditet, förlossning, den nya familjen och allt som hör till. Jag har länge funderat på att bli barnmorska någon gång i livet men efter att ha närvarat vid min systerdotters födelse insåg jag att det kanske inte alls är det jag vill. Jag har varken viljan eller motivationen till att först läsa tre år till sjuksköterska på högskolan, jobba heltid i minst ett år för att sedan läsa ytterligare 1½ år till barnmorska. För att i slutändan axla stort ansvar, sköta pappersarbete och få max tio minuter per timme med föräldrarna i förlossningsrummet. Mitt intresse ligger inte i att förlösa barn. Jag vill vara med innan, under och efter. Jag vill ha tiden att gå in på djupet, lära känna för att verkligen kunna stötta, göra en positiv skillnad när ni föder ert barn. Det är inte barnmorskans roll att göra det. Det är doulans roll, min roll.

Under nästan alla tidsepoker, och i nästan alla kulturer, har det funnits andra kvinnor runt den födande kvinnan. De har funnits där för att dela med sig av sin erfarenhet, sina praktiska kunskaper, sin styrka och sitt lugn. Erfarna kvinnors stöd till andra kvinnor under graviditet, förlossning och tiden efter har inneburit ett slags systerskap som har förts vidare från kvinna till kvinna, från generation till generation.

Men i och med att förlossningarna mer och mer flyttat in på sjukhusen har denna viktiga del av stödet till den födande kvinnan glömts bort. Något mycket viktigt har således gått förlorat. Att föda barn är idag medicinskt säkrare – men ofta ensammare och mer stress- och skräckfyllt än tidigare. Medicinsk teknik har visst sin plats men behövs kompletteras med ögonkontakt, beröring, förståelse och empati av en kvinna som känner och har tid enbart för den födande kvinnan och hennes partner.

En doula är en kvinna som själv har fött barn, har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge praktisk och emotionellt stöd till mamman och pappan, på deras vilkor och efter deras önskemål.

Att föda med stöd av en doula är ett sätt att återknyta till denna historiska kvinnotradition och jag är helt övertygad om vilka positiva effekter det medför. Partnern känner kvinnan allra bäst och jag som doula kan aldrig ta över hans roll, men jag ge råd om hur han bäst kan ge stöd och jag kan bekräfta honom, stärka hans självförstoende och uppmuntra honom till att ha en aktiv roll.

Åh! Jag har lärt mig så mycket dessa dagar, om kroppen och hur den fungerar, om rädsla och smärta och vilka verktyg som behövs för att bäst hantera dessa känslor, för det är just vad det är – känslor. Som vi faktiskt kan styra! Detta är sådan kunskap som man kanske inte får om man inte själv letar efter den, kunskap som öppnar ögon och kan ge alla en positiv förlossningsupplevelse. Det är så häftigt hur allt hänger ihop och jag har så mycket jag vill berätta för er men det är så överväldigande alltsammans att jag inte vet hur jag ska fortsätta. Jag vet bara att jag kommit rätt och att man faktiskt kan gå sin egna lilla väg för att nå dit man vill.

Jag har en helg av utbildning kvar, ett slutprov att göra och en hel del litteratur att läsa innan jag får kalla mig ODIS-doula. Jag ska även ha deltagit vid tre olika förlossningar. Så om du är gravid eller känner någon som är det (och kan tänkas vara intresserad av en doula) kontakta mig gärna så träffas vi för ett förutsättningslöst och kostnadsfritt möte för att se om kemin stämmer. Gör den det träffas vi två gånger (eller fler om så önskas) under graviditeten där vi går igenom era behov och önskemål. Jag informerar om förlossningsförloppet, avslappning, rädsla-spänning-smärta-cykeln och hur man bäst bryter den, andningstekniker, sjukhusrutiner, sen avnavling etc. Stöd under hela förlossningen (eller så länge ni önskar) och därefter ges tillfälle till ett eller två uppföljningsmöten där vi samtalar om upplevelsen, amning, övergången till föräldraskapet eller om ni själva har några speciella punkter eller funderingar ni vill ta upp. Jag kan även ge stöd och rådgivning på telefon. Jag gör dessutom gravid- och förlossningsfotograferingar, detta kan fungera som tillval i doulatjänsten eller bokas separat. Hör jättegärna av er!

Dagen då min systerdotter föddes, dagen då jag bara visste.

 

0

93 comments

 1. Oki, då förstår jag. Du kan ju också marknadsföra dig på ett annat sätt än exempelvis en okänd så idén kanske inte är så dålig.

  Lycka till!

 2. Hej Stina vad roligt det låter. Jag vill dock påminna dig om att du glömmer en väldigt viktig person. Barnundersköterskorna, vi som har läst två år för att bli just barnundersköterskor. Vi som också är med vid fölossningarna, som inte gör pappersarbete eller så utan som finns där för mamman och pappan hela tiden, som håller handen, hjälper dig att andas, skrattar, håller humöret uppe osv….. vi finns också.

 3. Grattis måste jag ändå få säga! Att du har hittat DITT kall i livet 🙂 Så himla roligt. Hoppas verkligen att det går super.

  Kram. 🙂

 4. När jag föder barn (om typ 10 år eller mer) vill jag ha dig som doula! Skulle kännas så tryggt 🙂

  Kraam på dig, bästaste Stina! <3

 5. Tråkigt att du enbart benämner kvinnans partner i förlossningsrummet som en HAN! Men, du kanske inte vill åta dig lesbiska par heller. Lycka till ändå!

 6. Hej Ida! Jag skrev faktiskt han eller hon först men det blev så svårt att förstå texten då det var lätt att blanda ihop mig (hon) med hon (partnern).. Ja, lite svårt att förklara men jag valde att skriva han då det faktiskt är det som oftast förekommer. Lesbiska par och ensamstående (som jag inte heller nämnde i min text) är jättevälkomna att kontakta mig och ha mig som doula 🙂

 7. Åh, jag tror verkligen att du har hittat rätt! Jag påstår inte att jag känner dig, men jag har följt din blogg i flera år nu, och jag tycker ändå att jag har fått en rättvis bild av vilken personlighet du verkar har 🙂

  Om jag blir gravid någon gång i framtiden så är jag inte alls främmande för att vilja ha dig som ett stöd. Jag är inte en sådan person som lätt delar med mig av frågor, funderingar (på det privata sättet), så det skulle i så fall krävas en person som jag känner tillit till och känner mig trygg med, och jag tror att du är en sådan person 🙂

  Lycka till Stina!

 8. Gud så häftigt! Hade ingen aning om att de fanns något som kallades doula 🙂
  Vi väntar en liten flicka nu i januari, vår första. Synd du inte bodde närmare kalmar Stina 🙂

 9. Landa på jorden igen Stina, du har fött ETT barn. Varför skulle någon vilja ha med en total främling i en sådan intim stund. Ok för att man måste ha med en barnmorska men man har inte så mkt val där.

  Du var med på din syrras ja men det är din SYSTER. Totala främlingar på ens förlossning? Nej aldrig. Du verkar tro att du är så kunnig, du har fört ett enda barn.

 10. men suck? hur menar du nu? för det första bryr du dig inte ett skvatt om hela din stad står och ser på när du föder barn (typ). för det andra är det alltid fler än EN barnmorska med vid födseln. och för det tredje så FINNS det dom som vill ha extra stöd och peppning i form av en doula. och det är väl JÄTTEBRA om det då finns någon som gärna gör det?

 11. Wow, vad intressant det låter! Känner ju inte dig, men utifrån det intrycket man får av dig genom bloggen så verkar detta passa dig jättebra ju!

 12. Va kul att du ska bli doula! Jag födde min andra son i söndags och har vid båda förlossningarna haft med mig en ODIS-doula! SÅ VÄL VÄRT PENGARNA!! Både för mig och min make! Kör hårt!

 13. Intressant! (Visste inte ens att sånt här fanns, men sen har jag aldrig fött ett bran heller..)
  Låter verkligen som nåt för en varm person som du verkar vara! Go for it! 🙂

 14. När du skriver låter det som jag själv skrivit!
  Älskar allt som har med förlossningar och göra och har tänkt många ggr på att utbilda mig till barnmorska!
  Kan du inte maila mig lite information om vad du gått för utbildning och lite mer vad det innebär! Låter otroligt intressant!
  //Linda

 15. Jag skulle lätt vilja ha en Doula vid min graviditet, när den nu blir vet jag ju inte men när det är min tur så:)

  Men jag bor ju i Stockholms området, jobbar du bara nere i Malmö?

  Ha det bäst!!

 16. Jag måste bara få svara på ”suck” kommentar.

  Jag var 18år när jag födde min dotter, på min förlossning var det med en tjej på 25år som studerade till barnmorska.
  Hon frågade mig om jag ville ha med henne. jag sa att det gick bra. så tacksam över det, hon var helt fantastisk. gav mig sååå bra stöd även till min partner.
  så varför skulle man inte kunna ha med någon utomstående? – jag tror det är bra, utifrån mina egna erfarhenheter!

 17. Det låter helt underbart det du beskriver. Men jag tänkte på det där med att vara barnmorska. Jag var på praktik på obstetrikavdelning och där hade barnmorskorna en stor och avgörande roll i kontakten med mamma, pappa, barn. Det tillkom mycket skrivande, men jag fick den uppfattningen att dom ändå har relativt stor kontakt med familjen.
  Om jag hade läst till sjuksyster hade jag lätt valt att specialisera mig och bli barnmorska sen.
  Doula, häftigt, har lite missat det yrket. du är tuff som hittar dina vägar! Lycka till och stor kram

 18. Åh va roligt Stina! När jag får barn någon gång i framtiden så vill jag ha dig som doula! 😀

  Kram!

 19. En barnmorska följer ju familjerna
  när de kommer på kontroll med! Hade det inte varit en mycket bättre och seriösare grund att stå på?!

 20. Jag har läst mycket om Doula och har även en vän som är utbildad till det. Väldigt spännande och är själv inne på att utbilda mig när tiden finns (haha, lite för många bollar i luften) Jag vet inte när du söker, men antar att du behöver par relativt snart eftersom du ska examineras snart? Vi ska inte ha fören i slutet på Maj – eller juni om skrutt bestämmer sig för att stanna längre 😉 Och detta är på NÄL, kanske lite långt att åka. Jag har funderat på att ha med min mor eller någon annan pga att ja tror min sambo skulle behöva lite ombyte. Hade KS sist och såg bara då hur blev han blev den ”långa” timmen jag hade värkar 😉 hoho.. Kram Johanna

 21. Förstår precis varför Doulan finns. Mig hade det verkligen passat då min förlossning var lång och barnmorskorna byttes titt som tätt (kändes det som). Min man var också trött och allting slutade dramatiskt men ändå lyckligt. Jag saknade någon att återge mina tankar med efter förlossningen också. Idag har jag två fina små flickor men jag hade garanterat haft förlossningstiden som ett klarare och härligare minne med mycket extra peppning och stöd t.ex av en Doula. Lycka till Stina, hoppas att du kommer att trivas som Doula..

  Många kramar till dig!

 22. Jag tycker det är tråkigt att du skriver ”han”, men förstår att man kanske gör det.. sådär ”automatiskt” liksom. Men undrar om du inte kan tänka dig att hjälpa två kvinnor?

 23. Tack för fantastisk respons allihop, det känns verkligen roligt och jag lovar att ni ska få följa med på denna resa 🙂

  M: Läs min svarskommentar längre upp 🙂

 24. Så fint skrivet Stina! Tycker så mycket pm din blogg. När jag födde mitt andra barn, min dotter Isabella hade jag med mina 2 systrar och jag kan lova dig att det var magiskt! Jag får nästan tårar i ögonen när jag tänker tillbaka. Jag tror att vi kvinnor som fött barn kan ge nått fantastiskt till en annan som föder, något en man aldrig kan göra även om man är i värdens finaste förhållande. Så jag blev så glad när jag läste ditt inlägg, jätte fint Stina jag hoppas att du kommer att uppleva många fina förlossningar som DOLA! Lycka till, stor kram från mig Emöke. <3

 25. Synd att det alltid ska finnas människor som ska dra ner en. Visst, man kan ha olika åsikter, det har jag självt haft angående t.ex. Stinas amning, men det här är hennes DRÖM, det här är vad hon vill, och okej, visst, jag reagerade också på att hon ”bara” har fött ett barn men sen insåg jag att det väl ändå räcker gott och väl? Hon utbildar ju sig dessutom till detta.
  Sen har hon faktiskt förklarat det där angående lesbiska kvinnor m.m. så läs kommentarerna innan ni blir för besvikna.

 26. Stina! Snälla hjälp denna bloggaren! http://www.hannasblandning.blogspot.com Hennes son Hugo lider av en obotlig sjukdom med 10% överlevnadschans och Hanna har bett att alla läsare ska föra vidare denna bloggen till så många som möjligt, eftersom det finns hopp men de svenska sjukhusen vill inte hämta hit läkare från USA. Tänkte du kunde göra skillnad eftersom du har så stor blogg.

  Mvh Angela

 27. Hej! Vad härligt att du ska börja jobba som doula!
  Jag är snart färdig barnmorska och jag tror att många par skulle vara hjälpta av en doula i samband med sin förlossning.

  Blir dock lite ledsen eller vad man ska säga, när du skriver att det inte är barnmorskans roll att erbjuda stöd till föräldrarna och vara närvarande på förlossningssalen…
  Under vår utbildning är det genomgående ett fokus på att ge kontinuerligt stöd till den födande kvinnan och hennes eventuella partner, på det individuella sätt som hon/de önskar. Visst har jag ett stort ansvar i att även dokumentera det jag gör och vad som händer, men det kan oftast göras inne på rummet. Att påstå att vi inte har mer än 10 min per timme för föräldrarna är synd, vet inte vart du fått det ifrån…? På din text låter det lite som att barnmorskan enbart fokuserar på det medicinska, vilket jag inte håller med om. (Kanske misstolkar jag den ?)
  Att vara barnmorska handlar för mig inte om att förlösa, det handlar om att hjälpa kvinnan att föda sitt barn.
  Jag skulle dock önska att det fanns mer resurser och vettigare prioriteringar i vården idag, så att jag som barnmorska garanterat skulle kunna få vika min tid helt åt en kvinna åt gången. Nu är det ju olika på olika förlossningsavdelningar, men ibland blir det ju högt tryck och man måste vara på ”flera ställen” parallellt. Det har dock mer med landstingspolitik än med barnmorskans profession och roll att göra…
  Tyvärr är det nog många barnmorskor ”historiskt” som känt sig lite hotade eller vad man ska säga, av doulan och hennes roll. Jag hoppas att du kommer känna dig välkommen när du är på förlossningen för i mitt tycke är det så positivt att kunna samarbeta – kvinna + ev. partner, barnmorska, doula, barnsköterska, läkare o.s.v.
  Att känna sig trygg och få ett gott stöd genom sin förlossning är jätteviktigt och det är alla inblandades uppgift att tillgodose det behovet! Lycka till med utbildningen och framtiden!

 28. Du verkar vara en fantastiskt tjej och jag önskar att jag vore gravid så du kunde vara min doula! 🙂

 29. Jag har inga egna barn och lär inte få på ett par år ^^ Men HERRE-JÄVLA-GUD vad glad jag blir när jag läser om att ni får lära er om sen avnavling!!!!! Just detta är något jag brinner för att få ut till människor då det är så OTROLIGT viktigt och gör sån skillnad för barnet… åh, jag blev varm i hjärtat! =)

 30. wow va häftigt, och vad härligt att veta vad man vill.. och även att du vill ge andra något som betyder så mycket för dig själv? ”sånt här” vet inte vi ännu barnlösa (läs: emma) om att det finns.. tänk vilken värld som kommer öppna sig en dag! kram från mig

 31. Gud så härligt du skriver. Vi kommer söka efter en doula när det är dags för tvåan och jag hoppas vi träffar någon som du. Någon skrev här över om att det finns någon form av sköterskor som har den typen av roll vid en förlossning. Och jag ska då påpeka att vid vår 16 timmars förlossning såg vi inte röken av någon sådan, vi fick inget stöd överhuvudtaget av någon utan fick bara höra om att vi skulle ha gjort si och gjort så. Och det är den värsta dagen i mitt liv. Jag hoppas på bättre erfarenheter nästa gång. Lycka till i ditt val av att vara doula. Fantastiskt med människor som briner för något!

 32. Gud vad fint skrivet, jag är gravid med mitt första barn och ärligt talat ganska rädd inför förlossningen.Det var befriande att läsa om någon annans intresse att stötta och närvara vid en främlings förlossning. Finns det en så finns det flera 🙂 Hade jag varit hemma i Sverige hade jag önskat dig som doula direkt även fast jag inte vet var du bor haha. Kikar in på din blogg lite då och då, du verkar vara en himla fin tjej! Lycka till

 33. Vad roligt! har också funderat på att utbilda mig till doula väldigt länge, men det har liksom inte blivit av….än…. 🙂 Älskar precis som du graviditeter, förlossningar, amning, närhet, anknytning…. jaaa…. doula hade verkligen varit underbart att få vara! Någon gång så!

 34. Jättefint tycker jag. Men jag måste invända mot en grej – du skriver väldigt heteronormativt. Det är är ju inte alltid en mamma och en pappa det handlar om 🙂 kan likväl vara en helt annat konstellation.

 35. Usch, vad hemskt du skriver om barnmorskor. Håller helt med vad Fialotta skriver. Att barnmorskor inte har den tiden de behöver är inte deras fel, utan landstingens och ni väljares fel….

Leave a comment