x

Har du modet att följa ditt eget hjärta? Är du den människa du vill vara?

6 september, 2011

Cupcake

6 september, 2011

Kan man ha 100% pli på sin hund?

6 september, 2011
empty image
empty image

När jag och Mayia gick ut från affären förut möttes vi av en hund i dörröppningen. En stor och vacker och till synes enormt väldresserad hund. För den var lös! I Thailand hade jag inte blivit särskilt förvånad men här… Jag blev bara så paff! Även om jag hyser stor respekt för djur jag inte känner är jag vanligtvis inte rädd men tänk om jag hade varit det? Och de som verkligen är det, vilket trauma? Fy! Kanske hade de rent av inte klarat av att gå dit och handla igen? Man vet ju inte vad folk har råkat ut för och det med fobier är ingen lätt sak. Sedan fascinerades jag självklart över hur grymt duktig hunden var som faktiskt stod på sin plats, som i ett osynligt koppel, fastän dörrarna öppnades och stängdes. Hundar är fantastiska varelser och det är häftigt att se vad de kan åstadkomma tillsammans med sina oftast lika fantastiska ägare. Det ligger mycket träning bakom en lydig hund, men att ha 100% pli på ett djur som vissa säger sig ha tror jag inte är möjligt. Kanske 99% men då finns där en procent över som borde vara tillräcklig för att inte lämna sin hund okopplad utanför affären. Är det möjligt att lita på sin hund i alla avseenden och i alla situationer, även situationer man aldrig varit i? Det enda man kan lita på, tror jag, är att man själv har lärt sig att tyda sin hunds signaler och att man alltid är där och läser dem. Något som inte heller är helt lätt alla gånger då vissa hundar är svårare att tolka än andra. Jag har själv det problemet med Charlie ibland och att han är en liten hund gör det inte mindre viktigt. Ett intressant ämne tycker jag.

0

51 comments

  1. Man kan nog aldrig veta exakt vad hunden kommer göra, men oftast kan man ana det innan hunden gör det man tror att den kommer göra. Tex om Jag har min lilla vovve lös så ser jag om han ser något längre bort och vill dra dit. Då kopplar jag honom eller säger till så han itne gör det. Han är ganska lätt att läsa av och jag och min sambo har tränar väldigt intensivt med han. Alla hundar är olika, men sen han vart kastrerad är han väldigt lojal mot min och min sambo. Ju mer jag ”släpper på tyglarna”, desto bättre uppför han sig, jag tror han vet hur skönt det är att kunna ha han lös när man tex går med massa mat kassar över parken. Sen får han glatt vänta in mig innan vi går över gatan, och måste då gå fint. Det ska se ut som att han har ett koppel, även fast det ligger i handväskan.

    Min hund är det absolut inge vakt i, han e ganska speciell, skäller aldrig eller så, inte alltid folk ens märker av han. Men han älskar att vara i centrum, är fortfarande busig och livlig, samtidigt som han e super slö.. man kan tro att han e gammal gubbe ibland, men han e bara 2,5 år?!! <3

    Just när jag går med han lös har jag bara fått positiva kommentarer, men vilket fin hund, vad duktig han e osv.. folk stannar bara för att beundra han.
    I koppel är det itne samma sak, då e han lite hopplös.. :$

Leave a comment