x

Tunnhårig.

8 maj, 2011

Chihuahua/pitbull

8 maj, 2011

Gå upp i vikt – tips

8 maj, 2011
empty image
empty image

Vill man lägga på sig är det allra viktigaste att äta bra och mycket, ofta mer än vad man redan gör fast att man tror att det redan är nog. Jag är smal och trivs inte alls särskilt bra med det men gör heller inga större kraftansträngningar för att gå upp och det är inte sällan som timmarna springer iväg mellan måltiderna, ofrivilligt förstås. Jag vill gå upp i vikt men det är lättare sagt än gjort att äta mer än vad kroppen säger att den behöver, samtidigt som man stressar genom dagen, har en liten ögonsten att rå om osv. Tiden rusar och sedan står man där, när klockan hunnit bli fyra, med ett hjärta som dunkar snabbt – visst fan, lite mat kanske vore på sin plats?

Sedan kan jag känna att det är lätt att ge upp ibland, lättja som övergår till bitterhet och likgiltighet – ”orka laga mat, det finns ändå inget roligt i kylen och jag är ju redan så jäkla smal så vad gör det om jag skulle gå ned ännu lite till, tar en knäckemacka så länge…” Är det någon som känner igen sig? Gå ned mer vill jag definitivt inte göra men ja, den där likiltigheten, hopplösheten. Jag har mina stunder då jag bestämmer mig för att nu jävlar ska jag tjocka på mig lite men av någon anledning rinner det alltid ut i sanden. I mitt fall rör det sig nog mest om lathet, den märker jag av på fler plan.

Det pratas en del om naturlig smalhet och jo, dit kan jag absolut sålla mig om man ser till min avslappnade (kanske lite väl avslappnade) relation till mat, min relativt sunda syn på mig själv samt det faktum att släktet på min pappas sida är stöpta i precis samma form. Ändå kan jag inte låta bli att fundera över om det inte, trots allt, är en produkt av genom tiderna dålig mathållning.

Alla är olika och ser ut olika ut, visst, klart att det är så. Sedan kan det ligga medicinska orsaker bakom svårigheterna att gå upp i vikt vilket man självklart ska gå till botten med men bortsett från det så tror jag att det är himla lätt att fastna i ”naturligt smal”-spiralen och aldrig riktigt ifrågasätta hur man faktiskt lever. För att gå upp i vikt krävs det att man ligger i en positiv energibalans, det vill säga att man får i sig mer energi än man förbrukar. Är du helt säker på att du gör det?

Personligen har jag lite svårt för att nå upp till rekommenderade 2000 kcal per dag (som krävs för att behålla normalvikt, vill man gå upp behövs ännu mer) så för att hjälpa till lite på traven har jag sedan några veckor tillbaka druckit näringsdrycker som tillägg, absolut inte som substitut för måltider för då är det ju pengar i sjön och helt meningslöst. Som det ser ut nu dricker jag två flaskor om dagen som mellanmål, fungerar som små milstolpar och har verkligen hjälpt mig att äta bra både före och efter. Det kan vara psykiskt men jag känner mig helt klart piggare och imorse när jag skulle klä på mig var jeansen ovanligt svåra att få på. Tjoho! Tanken är att jag ska lägga mig på ett större kaloriintag genom enbart mat sedan men näringdryckerna ser jag som en riktigt god hjälp på vägen dit, har aldrig varit så här motiverad. Så ett hjärtligt tips från en smalis till en annan, recourse komplett näring, finns på apoteket.

8

79 comments

 1. Läst någonstans att ämnesomsättningen minskar med ca 10 procent (?) på en tioårsperiod så därför gör man ju rätt i att äta rätt hela tiden. Finns ju dem som stoppar i sig skit för att det inte går upp i vikt när de är unga. Sen när de blir 30-40 så får de en helt annan kroppstyp.

 2. Oj, wow…! Önskar att jag var som du…. Själv kämpar jag med att gå ned i vikt… 🙁

  Alla är vi olika… Hade dödat för en sån kropp som du har.. fniss 😉

  Ha det fint!

 3. Hur tycker du att de smakar? Jag är sjuksköterska och många patienter tycker att näringsdryckerna har en äcklig bismak, det kan iof vara för att de druckit dem så länge..

 4. Jisses vad jag kände igen mig i denna texten. Jag är jättesmal, hatar mina armar, går aldrig i kortärmat bland folk oavsett hur varmt det är.
  Vill så enormt gärna gå upp i vikt, men orken finns inte till att äta så ofta som man ska utan det går många timmar mellan måltiderna. Kommer typ bara upp i 1300-1500 kalorier på en dag..

 5. Tack för detta inlägg! Jag känner igen mig i precis varenda mening du skriver..
  Jag är oxå 'naturligt smal' & även om jag trivs med min kropp , för det mesta , skulle jag ändå vilja lägga på mig lite. Vid 2 tillfällen har jag gått hos dietist för att få lite tips på vad som kan vara bra att få i sig m.m. Jag fick även näringsdrycker utskriva .. till en början hade jag lite svårt för både konsistensen & smaken , men det vande jag mig vid. Dock har mina "viktprojekt" runnit ut i sanden. Nu har jag börjat motionera en del , mest promenader , & jag känner av hunger oftare numera. Jag hoppas på att detta kan resultera i lite viktuppgång.
  Ett stort lycka till!!

 6. Blir så glad av att läsa ditt inlägg Stina, för jag har fökjt dig sen första början i ditt bloggliv och vet att din vikt varit ett rätt stort hinder/probllem i ditt liv.

  Precis som du nämner så får man nog lov att bara ge sig fan på att trotsa alla tankar om att et rä meningslöst osv. Gör man det så visar man ju också sig själv att man faktiskt KAN! Och det föder ju ringar på vattnet så det går lättare efterhand. Lovar man sig själv att alltid vara ärlig mot sig själv så når man sina mål.

  De näringsdryckena är jättebra, om man som su nämner tar de som tillskott. De bör inte vara enda mellanmålen, utan tas TILL mellanmål:)

  Eg. r det inte ås svårt att komma upp i över 2000kalorier, men är ma inte van för man är en känsloä'tare som ju så många under., men också äverviktiga är, så är det ju lite jobbigt i början tills man vant psyket och magen. Sen går det mkt lättare:)
  Ät minst sex ggr/dag och reäla portioner plus ett par-tre näringsdrycker ås bör vikten öka stadigt.
  Ibland har jag fått känslan av att du på ett omedvetet plan inte vill lyckas för att idu inte tror på sdig själv? Tänker p ådet där med att du ibland sätter igång projekt som diu seninte slutför…

  Äsch, tycker du har kommit så långt so människa iaf, det är stor skillnad på hur du skriver i bloggen nu jämfört med typ tre år sen:)

  KRAM

 7. Har en lillsyrra som har jätte svårt för att gå upp i vikt, och hon går ner så fort hon är sjuk, vilket tyvärr är ofta då hon är känslig för infektioner, har astma och allergier.
  hon vill gärna få lite mer former och att folk slutar anklaga henne för att ha anorexi, vilken hon klart inte har!

  Jag har motsatt problem och har svårt att gå ner i vikt istället 🙁

  Men vi håller på med att peppa varandra och kämpar med våra "problem" ^^

 8. Jag skrattade till lite när jag läste meningen med ditt jubel om byxorna som var svåra att knäppa 🙂 Det är helt ovant för mig som hela mitt liv har bantat istället. Men att GÅ UPP I VIKT är nog inget som uppmärksammas lika mycket som att GÅ NER I VIKT.

  Håller alla tummar och tår för att du skall lyckas.

  Kramar

 9. Sunt resonemang stina! Ja, självklart finns det naturligt smala, men som du säger spelar ändå livsstilen en stor roll. Troligtvis är det en kombo av dina gener + sättet du äter på. Lika gärna som att många överviktiga ser ut som de gör som en kombo av sina gener + sitt ätande.

  Tror absolut att du skulle kunna gå upp i vikt. Men precis som en viktminskning kräver ändrade vanor och ett nytt tänk är det även samma sak med en viktökning! Så om du verkligen vill upp i vikt tycker jag du ska ge dig fan på det, lika gärna som att en person som ska ner i vikt behöver tänka om och vara envis.

  Mitt tips är att äta 6 måltider om dagen. Ät hellre lite och ofta om du har svårt att få i dig mycket. Välj bort light ovs ta fetaste på allt. Nötter är bra mellanmål med mycket energi. Ha smör + ost på mackorna. Låt det aldrig gå mer än 3 timmar mellan måltiderna.

  Om du verkligen satsar stenhårt på detta i några månader lovar jag att resultatet kommer!

 10. Läste precis ditt inlägg och jag skrev om detta för en vecka sedan. Jag har precis samma problem som du och jag dricker två olika sorters näringsdrycker (Fresubin & Fortimel Jucy, dricker 4 st varje dag) och kan säga att visst, de har hjälp mig men absolut inte så mycket som jag velat. Men jag är extrem också, även om jag äter som en häst (och värre än min man) så går jag upp 1 kg för att sedan förlora det under natten. Hoppas verkligen det går bra för dig! Det är tur att även större bloggare uppmärksammar detta, för det är inte så lätt att gå upp i vikt som alla tror. Jag har tre kg kvar tills jag är uppe på min normalvikt efter att jag gick ner tio kg för ett år sedan pga sjukdom. Kramar och ett stort lycka till från en annan smal tjej!

 11. Stina! Vad glad jag blir! Fick nyss syn på det här inlägget och har dessutom läst igenom alla kommentarerna under. Jag är också naturligt smal och har alltid velat gå upp i vikt. Dock har det aldrig varit ett så stort problem som det är nu 🙁 För drygt ett halvår sen började jag jobba som förskollärare, och har sen dess blivit sjuk otroligt ofta. Det blir ju lätt så när man jobbar med barn. All denna dunderförkylning, magsjuka och bihåleinflammation har gjort att jag i perioder har tappat aptiten litegrann, och därmed blivit ännu smalare. Nu ser jag på vågen att jag verkligen har gått ner några kilo, och hamnar nu strax UNDER normalvikt. Det känns inte bra alls, och trots att jag tycker jag äter hela tiden så går jag inte upp i vikt. Blev så glad att du skrev om näringsdrycker, och att du dessutom skrev namnet på dom.. Jag ska absolut testa!

 12. Vilket härligt inlägg! Det är så roligt att läsa din blogg, det ryms liksom mer här än bara ytligheter som på många andra bloggar. Tycker du verkar vara en riktigt härlig, godhjärtad och klok person 🙂
  Jag tycker att du är jättefin redan nu, men det viktigaste är ju att man trivs med sig själv 🙂 Jag hejjar på dig och håller tummarna!

 13. Fick sån dryck när jag låg på sjukhus inte så gott, tycker jag men säkert jätte bra och nyttigt 🙂

 14. Dessa drinkar är verkligen bra! Tyvärr inte så billiga om man inte kan fixa till ett recept då blir det ett helt annat pris.

 15. Ååh underbara människa! Jag älskar att du skriver sådant, för jag har samma gener och får alltid höra att jag är för smal och måste äta mer. Trots det äter jag mer än någon annan imin familj, jag har ingen ätstörning men folk verkar utgå från det bara för man är smal, hur värdelöst som helst!

  KRAM och tack för att du finns och är så inspirerande!

 16. Kände att det var dags för mig att göra en liten kommentar här, tycker det är ett bra ämne!

  Jag arbetar inom äldrevården och där använder vi just resource ibland.. Men vi använder också resource pulver (meritene om jag minns rätt) och blandar egen smoothie med youghurt/glass/mjök lite frysta bär eller banan eller nått och så pulver i. Eller varför inte i chokladmjölk med fetare mjölk om man gillar det. Jag vet inte om det finns att köpa men om det går att få tag på så kanske det kan bli lite billigare än de redan färdigblandade?

  Dock tar det ju lite extra tid att göra smoothie men en kanna brukar hålla ett dygn iaf utan problem i kylskåpet!

 17. Du kan göra egen näringsdryk, mycket billigare! Mixa glass, grädde, sylt, yoghurt och ev. vaniljsocker i en tillbringare. Håller sig flera dagar i kylskåpet. Annars är rån med tjockt med smör + ost bra också. Enkelt och mycket kalorier utan att mätta för mycket!
  Lycka till!

 18. Det är super svårt att få näringsdrycker utskrivet. Jag var till en läkare som i sin tur kontaktade en dietist och bad henne skriva ut näringsdrycker till mig men hon vägrade. Man tycker ju att en läkare borde ha lite mer att säga till om än en dietist.

  Jag har varit i kontakt med TVÅ dietister och bägge verkar ha fått sina legitimationer i flingpaketet. Dom bad mig proppa i mig en massa snask, godis etc. Vart fasen är det bra någonstans? och den dieten har jag redan provat. Fråga mig vad jag inte har provat.

  Synd att näringsdrycker är så dyrt bara men det finns en pulverbaserad som man kan blanda själv med mjök eller vatten den är mycket billigare än dom där färdigblandade i styckförpackning.

  skickar en länk till pulvret jag menar kostar bara 287 kr och räcker till en hel massa "näringsdrinkar" 🙂

  http://www.apoteket.se/privatpersoner/radochprodukter/common/produktinformation.aspx?Varuid=203336

 19. Fick dricka precis såna(om jag minns rätt), när jag var otroligt smal p.g.a ätstörningar. Dock fick jag dem genom recept från ungdomspsykiatriska där jag var på "rehab" och fick sedan hämta ut dem på apotek.

  Jag drack choklad och den var väldigt god. Rekomenderar dessa starkt!

  Fin blogg:)

  / heddsie

 20. Ett tips kan ju vara att planera vad du ska äta. Ta fram kokböcker o skriv ner en lista på luncher och middagar o inhandla ingredienserna. Kan verka jobbigt men det brukar bli kul när man väl gör det och man slipper stirra in i kylskåpet och undra vad man ska laga? Laga mat tillsammans med din dotter!

 21. Glömde svara på ditt inlägg angående näringsdryckerna, men nu har du ju testat de ändå. 🙂

  Känner igen mig i precis allt det du skriver. Och jag måste verkligen ta tag i maten och verkligen dricka de där dryckerna som aldrig blir druckna.

  Skönt att det funkar för dig iaf. Och när du skriver att det funkar så ger du mig lite hopp och nu vill jag kämpa ännu mer för att gå upp i vikt. 🙂

 22. Fantastiskt att någon faktiskt skriver om det motsatta till det så kallade idealet. Många skriver om viktnedgång för att nå den perfekta kroppen och målvikten, men många, framför allt tjejer, har problem med att de väger för lite! Grymt med hjälp åt det hållet också! Du är grym 🙂

 23. Tack för tipset! Ska ta och spana in dem och kanske testa. Dock har även jag börjat gå upp i vikt för första gången…äntligen…men plötsligt när jag väl börjat gå upp lite tycker jag så klart att det lägger sig på fel ställen. Och jag känner helt igen mig. I vardagsstressen prioriterar jag ofta bort ett mellanmål.

 24. hej, jag har aldrig gått upp i vikt, förutom nu när jag har flyttat hemifrån allt har förändras, jag har inte gått upp mycket men jag väger nu 52 kilo och har vägt 48 sen jag var 14, det är fruktansvärt svårt att hålla sig till 52 kilo, att försöka hålla det uppe, jag kämpat i alla år för jag skulle vilja vara lite kurvig. så jag förstår hur du har det.

 25. Hej !! jag sökte på näringsdrycker och hitta då detta,har precis kommit hem fårn apoteket och hällt i mig min första om ett om just att gå UPP,blev så glad att du på några veckor märkt ett resultat !! Hoppas på samma effekt jag också nu då : ) Har alltid vägt lite men efter 3 barn så är det mindre och inget biter och känner igen mig på det du skriver. Har vart till många läkare som helt enkelt bara tycker att man får acceptera det bara,och att inget går att göra !!! följer dig gärna här och skulle vara trevligt att dela sitt problem med någon. Lycka till !!!

 26. fortimel per flaska 200 kcal jordgubb är himmelsk god tycker jag
  Själv är njursjuk ingen aptit, illamående och diarre och kräkningar som tex äter små måltider vanlig mat kan inte behålla
  Dricker en sån näringsdryck behåller jag tyvärr får jag betala själv som blir himla dyrt
  Läkaren som är specialist tycker ung trots har 50% njursvikt och båda njurarna är små inte friska
  Trots gått ner mycket i vikt enligt henne inte tillräckligt sjuk för att få utskrivit gratis näringsdryck
  Det kommer bli helt klart om inte kan få näring i mig
  Synd måste bli som ett skelett innan man får det utskrivet

Leave a comment