x

Den ena sidan av sängen.

13 januari, 2011

Roomservice – Freeservice

13 januari, 2011

Svårnattad.

13 januari, 2011
empty image
empty image

Kan ni gissa vad jag har på mig på bilden ovan? Jo, ett sådant där svindyrt ChillNorway-plagg som alla luxuösa mammabloggare har blivit sponsrade med. Jag fick ett hemskickat, hoho. Kläderna är ursköna, fina också, men inga jag personligen skulle kunna lägga ut så mycket pengar på.

Halleluja vilken underbar nattning vi fick till idag. Mayia somnade på fem minuter och det mina kära vänner, det händer aldrig. Nej då för det ska vridas och vändas, nypas i bröstvårtor och busas i minst en timme innan hon ger upp och det gör hon sällan innan klockan tio. Det känns riktigt skönt att sitta här nu och samtidigt ha en del av kvällen kvar. Hur ser era kvällsrutiner ut? Tips och råd mottages tacksamt, speciellt från er som liksom jag fortfarande ammar.

Nu snöar det igen. Skit också! De är inte vana vid mycket snö här nere och det märks. Det plogas hemskt dåligt och vissa fastighetsägare tar dåligt ansvar när det kommer till att hålla efter deras trottoarer. Det är svårt att ta sig fram med barnvagn och för ett par veckor sedan var det en stackars äldre dam som halkade och bröt lårbenshalsen, en timma fick hon ligga innan ambulansen kom och inte var det någon som kom för att hjälpa till heller. Vi fick låna en filt från ett café i närheten men det var väl egentligen allt. Jag tyckte så synd om henne! Nej, tacka vet jag västgötaslätta på den fronten, där saltar vi så det står härliga till.

Kram ♥

0

80 comments

 1. Har tyvärr inga råd att ge för vårt (numera snart treåriga) barn har alltid sovit bra. Jag kunde dock inte amma o det blir annorlunda då.. Kanske ni får stå ut m stöket så länge du ammar helt enkelt? Antar att det är värt det 🙂 Däremot vill jag försvara Skåne vad gäller snöröjning. Malmö har jag visserligen inte koll på men på skånska landsbygden är det banne mig tusen gånger bättre än här i Eskilstuna där jag bott de senaste 8 åren.. 🙂 Kram!

 2. Pumpa så hon får ta det i flaska när hon iallafall ska sova. Sedan om hon blir ledsen/arg eller vill ha uppmärksamhet får du låta henne va. Det är läggdags och det är du som bestämmer. Sedan när du gjort det några gånger kommer hon förstå att det är läggdags. Dom gjorde på tv programmet The Nanny. Funkar hur bra som helst för mig o min son är väldigt väldigt aktiv utav sig. Skriker o gapar o ropar men dom tröttnar snabbt. Nu vinkar han o ger mig en puss när jag lägger honom i sängen 🙂 lycka till!

 3. Hej Stina!

  Ta inte åt dig av alla elaka kommentarer. Ta självklart in både positiv och negativ respons men sålla… Det vet du säkert redan, men jag tycker att du får mycket oförtjänt skit. Jag tycker att det är lite lustigt att många av er (obs, inte alla!)som kommenterar att amning över året är "äckligt" faktiskt inte har barn själva. Det skulle vara intressant att se vad ni säger när ni väl blivit föräldrar själva. Saker har en tendens att inte bli som man tänkt sig.

  Har du provat välling, Stina? Min dotter tog tid på sig att gilla vällingen, men när hon väl drack upp en flaska så blev hon som i mat-koma och somnade på en gång. Det kan vara så att amningen inte riktigt räcker för att Maiya ska bli mätt för natten. Du kan fortfarande amma, även om hon dricker välling på kvällen. Det är egentligen mitt enda tips, eftersom våra nattningar är något kaotiska ibland. Min sambo brukar ge Freija välling framför tv:n, sen gosar hon med nappen och filten i hans famn en stund innan hon slocknar. Funkar bra för dem!

  Kram Emilia

 4. Emilia; jag har en dotter som är 11 månader och jag tycker ändå att det är äckligt att amma BARN över 1 år!fortsätt ni intala er att det inte är äckligt och att det inte är för er egen skull.

 5. Jag är också MAMMA till 2 barn och håller fast vid att det är nasty att amma BARN vilket dom är över året! Det finns ingen som helst anledning att amma ett så stort barn! Jag har systrar, vänner, släkt och bekanta som även dom har barn och vi är alla lika överrens där! Så kom inte med något sånt trams "att det är bara dom som inte har barn som tycker det är äckligt" nej för det är helt normala mammor som kan skilja på rätt och fel som tycker så! Att amma en liten bebis är helt naturligt men sen får man faktiskt acceptera att dom växer, blir egna individer och inte längre är bebisar och därmed sluta amma! Att det finns dom som ammar 2-åringar gör mig mörkrädd! Vad är det för fel på dessa kvinnor?! Fruktansvärt!

 6. Tacka INTE västgöta-slätta! Som den falköpingsbo jag är så kan jag säga att det är värdelöst plogat här. Parkeringen till våran fastighet råkar också vara platsen gud glömde. Gud vet hur många gånger jag fått skotta mig ut från parkeringen då man inte kommer ut med bilen. I år har jag kört fast 4 ggr. På parkeringen. Men man får ju gott om motion 😉

 7. Stina-lee jag hoppas verkligen att du INTE tar åt dig av dessa elaka kommentarer. Människobarn är gjorda för att amma läääänge. Helt normalt. Men det är givetvis helt okej att sluta också. Min dotter är 4 månader och jag hoppas verkligen att vi kan amma så länge som ni! Minst!! Ni verkar ha det toppen!!

 8. Hej Stina! 🙂 Stå på dig, vill du amma – så gör det!

  Jag ammande sonen 8 månader men det var inte förren jag slutade med amningen som vi fick räta på rutinerna inför sömnen. Jag tror att runtiner är A och O när det gäller barn. Skapa fasta rutiner och håll fast vid dom. Egen säng, eget rum, samma tider varje dag. Kanske ett bad innan sängen och en godnattsaga efter tandborstning. Man behöver inte vara "hård" men snarare bestämd med att NI föräldrar bestämmer er för att sömnen ska fungera. Jag tror mycket på att bryta vanor (ovanor) och för att jag skulle kunna sluta med amningen så fick min mamma ta sonen tre nätter och införa välling i lillemans liv, sedan fungerade det mesta. Han flyttade till egen säng i eget rum och han har sovit så gott som hela nätter sedan dess. Somnar vid 7 och vaknar vid 7 morgonen efter.

  Jag hoppas att ni får det att fungera för alla mammor vet hur viktigt det är med sömnen! 🙂

  Kram Anna!

 9. jag undrar VERKLIGEN vad de som tycker det är "perverst" att amma ett litet barn har för syn på sex, kropp och barn. HUR kan man tolka det som något sexuellt (!!?).

 10. jag förstår inte heller hur man kan se amningen som något sexuellt eller hur man kan tycka det är perverst. Däremot burkar de "äldre" barnen somna bättre om de får något matigare än modersmjölken.

 11. Förstår inte hur folk kan tycka det är äckligt att amma sina barn som är över året. Som Emma skrev så är människobarn gjorda för att amma länge! Ett barn som är ett år ser inte bröstet som något annat än just vad det är till för! Sen du som tycker att det är perverst att en ett och ett halv åring tar på sin mammas bröst förstår jag inte, Ett så litet barn tar inte på sin mammas bröst för någonting sexuellt och mammas låter (förhoppningsvis) inte barnet ta henne på brösten för att hon inte får beröring av sin man! tänk efter innan ni skriver. Alla gör SJÄLVKLART som dom vill. men att klanka ner på andra människors syn på ammning är bara löjligt.

 12. DOM SOM TYCKER ATT DET ÄR ÄCKLIGT ATT AMMMA ÄR JU FAN DUMMA I HUVET. MAMMAN ÄR JU FAN BARNETS KÖTT OCH BLOD. OCH JAG TROR VERKLIGEN INTE BARNET ÄR MEDVETEN OM VID 1,5 ÅR ATT DEN SUGER PÅ ETT BRÖST….(och vad fan är det som är perverst med detta? Det enda jag tycker är perverst är att hon som skrev det ens tänker den tanken!)

 13. O skrattar gott åt kommentarerna ang amning:) Jag har en personlig åsikt, absolut. Dvs säga när det rör mig och mina barn, de har fått amma tills någon av oss har fått nog helt enkelt, antingen om det är jag eller barnet. Med första(sonen) fick han nog ungefär vid 1 år och 5 mån. Andra(dottern) fick jag nog lite tidigare, 1 år 3 mån. Ingen av dem har druckit välling, eller använt napp. Jag har varit en levande tutte i allra högsta grad =) Igenkänningsfaktorn är hög när du beskriver hur din dotter inte släpper så bröstvårtan dras ut någon dm. Men ärligt, vet inte alls hur du känner, men jag har emellanåt tyckt att det har varit sjukt drygt att ligga hos barnet 1-2 timmar på kvällarna, bara för att det ska få "snutta" sig till sömns. Blir liksom tokig nästan och det kryper/värker i benen som bara vill gå upp! Så.. till råd; allt blir bättre när amningen avslutats, ge rejält kvällsmål(gröt), stå ut några kaosnätter(2-7 st förhoppningsvis inte fler), sen ha tydliga rutiner som många beskrivit(pyjamas,tandborstning,bok etc) Jag har valt att ligga kvar tills barnet somnat,sen när de blivit så stort att det tydligt förstår vad man säger har jag förklarat innan att;idag blir det bok, sen ska mamma göra tråkig ex)disk, så du får somna själv, du kommer att höra mig osv.. Med detta vill jag inte råda dig att sluta amma, men min erfarenhet är att det gått lättare med sovrutiner efteråt 😉 Ta åt dig av alla fina råd och välj det DU vet bäst passar Er!

 14. Om ni nu tycker det är naturligt att amma hur länge som det bara går, varför sluta alls? Jag menar vad är det som gör att man vill sluta när det är så himla bra? Näringsaspekten är ju ingen anledning eftersom barn efter sex-åtta månader inte behöver bröstmjölk/ersättning utan kan äta mat och välling. Så efter det är det ju endast för nöjes skull. Då frågar jag nu, varför inte behålla detta nöje upp till skolåldern? Eller ännu längre, eftersom det är så naturligt. Varför slutar det att kännas naturligt kan man ju fråga sig…. Jo kanske för att bebisen blir en individ med intelligens och, ja döm om allas förvåning – en sexualitet! Vilket barn börjar utforska ganska tidigt. De inläggen som hänvisar till pervertion menar är att det kan kännas olustigt och att det kanske blir svårt för barnet att veta gränser ju äldre barnet blir.
  Klart man ska amma sin bebis för att ge näring, men gränsen måste gå någonstans. När näringsbehovet ändras tycker jag att denna gräns är nådd.

 15. Men herregud. Jag är femton år och vet egentligen inte ett skvatt om barn. Men jag har tillräckligt med vett i skallen för att inse att det är ni som anser att amning skulle vara något pervest som har problem. Hur kan relationen mellan mor och barn någonsin bli pervers!? Det finns många sjuka jävlar därute, men att amma sitt lilla barn är väl förfan inte perverst? Vad har ni för syn på era barn egentligen? Skulle ni även säga att det är pervest när en förälder kramar och pussar sitt stora barn? Var går gränsen för er egentligen? Amning är naturligt, och sålänge det känns bra för mamman och barnet finns det ju absolut inget att klaga på. Och vem fan gav någonsin er rätten att klaga och komma med åsikter angående någons sätt att ta hand om sitt barn? Förlåt för alla fula ordval, ibland är det svårt att ''hålla igen''. Hoppas att du och din familj har det bra, kram!

 16. Har en dotter som är 18 månader, Amy, och äntligen funkar nattningen toppen. Innan var hon en riktig nattuggla som inte ville somna men nu har vi arbetat in små rutiner så hon vet vad som gäller (t.ex att hon får säga och vinka god natt mot teven om vi kollat på tecknat tidigare o.s.v. Precis om hon förstår att nu ska "alla" sova). Hon har sedan några månader en riktig säng på sitt rum. Alltså en vuxensäng som står på madrassen direkt på golvet. Det mest revolutionerande var att få bort den hemska spjälsängen så nu nattar vi henne i sängen. Jag lägger mig bredvid och det är ingen gråt och om det blir protester är det bara att härda ut och vara vänlig men bestämd att nu ska vi sova. Lycka till!

 17. Det finns ju en anledning till att det finns välling samt barnmatsburkar/mat att ge sina barn.
  Med detta vill jag säga att amma tycker jag man endast gör upp till 6 månader.

  Men som sagt var och en gör som man vill, men man måste då kunna ta emot andras agg till att amma så pass länge.
  Och de som håller fast vid att amma längre än 6månader bör ställa sig fråga för vems skull gör jag det?
  KÄRLEK OCH TRYGGHET GES INTE GENOM AMNING, UTAN GENOM ATT MAN FINNS TILL FÖR SITT BARN.
  För egentligen tror jag att den ända anledning till att man ammar sitt barn så pass länge är för att man vill hålla sig smal.

  Jag hade själv bara bröstmjöl i 1 månad man hade tänkt o amma i ett halvår. Det var svårt att acceptera att jag inte kunde ge mitt barn mer mjölk o grät många nätter till sömn just för att jag trodde att amning var förknippat med kärlek.
  Men så sa en klok människa till mig att vägen till kärlek inte ges genom amning utan att den ges genom att finnas till för sitt barn, och hon hade rätt min son får så mycket kärlek.
  och vi har så mysigt när jag ger honom flaskan med ersättning 🙂

 18. Rebecca: Allvarligt?
  Måste man ta emot andras agg om man väljer att amma i mer än sex månader? Vilket jävla skämt. Ingen Mamma ska behöva ta emot "agg" för att hon väljer att amma sitt barn lite längre än snittet.

  Vad tänkte du när du postade denna kommentar skulle jag vilja veta. Kärlek och trygget kan ges på många sätt – ja. Ammning är ett av dessa sätt.

 19. På tal om att amma så kände jag en familj som mamman i familjen ammade sin son- på FYRA år!
  DET tycker jag är lite för gammalt…

 20. VISSTE NI ATT det i USA finns stater som anser att man inte ska mata sina barn alls? Är det en tjej tror de att hon blit lesbisk och är det en kille så kommer han bli sexgalning. I andra delstater byter man och ammar varandras barn. TÄNK SÅ OLIKA DET KAN VARA.

  Man rekommenderar att man ska helamma sitt barn i åtminstone 6 månader. Vissa ammar mer, andra mindre. Och bara för att man börjar mata sina barn med babymat betyder väl det inte att man måste sluta amma helt och hållet? Man kan avvänja den lille succesivt med mer mat och mindre ammning hela tiden.

  "Amning har både praktiska och känslomässiga dimensioner och flera faktorer influerar hur länge man ammar. De flesta kvinnor i västvärlden väljer att amma mellan tre och tolv månader, medan det i andra delar av världen är helt normalt att amma i två år eller ännu längre.

  Reviderat av Sally Inch, specialist på spädbarnsnäring, i mars 2006"

 21. Så typiskt folk att tala om för andra hur saker och ting ska göras! Om en mamma vill amma sitt barn över 1 års ålder så är väl det upp till den? Sluta få det att låta som om hon skulle vara någon jädra pedofil för att hon ammar sitt barn!

  Personligen skulle jag nog inte heller amma mitt barn över 1 års ålder. Men det är ju vad JAG tycker, och alla tycker ju faktiskt olika..

 22. Jag har läst en del av dessa kommentarer, och tänkte inte säga mer än så att det ni skriver om att amning INTE förbättrar relationen mellan mor och barn inte stämmer. När man ammar ett barn frigörs ett hormon som heter oxytocin, och det verkar lugnande på både mor och barn. Detta kan vara en av anledningarna till varför man fortsätter amma efter tex 6 månader som någon tyckte. Barn behöver fortfarande trygghet, vilket de får genom delvis amning.

 23. "Det är ju inte farligt för dom att ligga och skrika även om det gör ont i hjärtat att höra på. Man får gå in ibland och "bädda ner", och sen säga gonatt och gå ut igen måååånga gånger (det fick vi göra i alla fall), men tillslut så somnar dom faktiskt :)"

  DET får jag ont i hjärtat av att höra. Har läst ganska mycket om den där såkallade fem-minutersmetoden och jag mår illa av tanken faktiskt!

 24. Först och främst – Det är inget konstigt med att amma en 16-månaders. Och kom igen, låt bli att amma ditt barn om du inte känner för det och låt Stina amma sitt om hon k'nner för det. Det finns inga rätt och fel.
  Jag hade ammat mitt barn sålänge han velat OM jag kunnat amma. Nu kunde jag inte det och det var jättetufft.

  Och ang nattningen, min prins är lite äldre (blev 3 i november) och jag har grymt jobbigt med nattningen också… så några bra tips kan jag inte komma med. Suck!

 25. Jag tycker det är konstigt att de inte har börjat sköta snöröjningen bättre! Nu var det visserligen 4 år sedan jag flyttade från lund hem till stockholm igen, men redan då var det snökaos och pågatågen blev inställda oftare än de gick!
  Tycker att de borde ha hunnit lära sig för de senaste 5 åren har de ju i alla fall haft snökaos under vintrarna.

 26. Fick se ditt inlägg för en stund sedan och måste bara säga att jag ser inget fel på att amma länge. Jag fattar inte vad problemet är. Ammade min stora tills han var över 1 1/2 år och folk tjöta håll i huvudet på mig att jag var tvungen att sluta. Men jag kände bara att det var mitt val och jag slutade när jag var redo. och min andra son är snart 15 månader och jag ammar honom fortfarande. Och han gör samma som din dotter innan han somnar. Jag bryr mig inte vad andra säger för det är MIN son och MIN kropp. Ps. Du har en väldigt fin blogg.Ds

Leave a comment