x

Det är bara att stanna upp och njuta!

21 november, 2009

Två månader

21 november, 2009

Ett kliniskt rent leverne – Större risk för allergi?

21 november, 2009
empty image
empty image

Jag har två hundar, Charlie & Bianca. De är snart fem respektive två år gamla och är mina ögonstenar. Efter att ha fått ett par kommentarer om hur jag kan låta dem ligga bland min dotters saker och att jag måste tänka på allergirisken, utropstecken, utropstecken, utropstecken – Så tänkte jag skriva lite kort om vad jag själv anser om det.

Nu finns det inte direkt några vetenskapliga studier på att det är såhär och nya rön kommer ständigt men jag personligen tror det är viktigt att barn får leva nära djur, att det stärker dem på alla sätt och vis – Såväl psykiskt som fysiskt och jag är nästan säker på att det främjar både hälsa, utveckling och självkänsla.  

På senare år har det tydligen (vet att jag läst en artikel om detta men har tyvärr inget att referera till) skett en ökning när det kommer till barn och allergier. Vad orsaken till det är kan jag inte veta säkert men om det någon gång visar sig vara en bieffekt av ett kliniskt rent leverne – nej, inte klappa hästen, fy inte pilla i jorden, usch spotta ut och här kommer mamma med en wet wipe trallala – skulle jag inte reagera med större förvåning. Lite skit kan faktiskt vara bra och jag tror inte att det är helt osannolikt att barn som får växa upp i kliniskt rena hem får ett understimulerat immunförsvar pga inaktivitet och därmed större mottaglighet för allergier.

Jag med en sju veckor gammal missebebis, en helt bedårande liten dunboll. Mayia tittade med stora ögon när jag förde hennes lilla hand över den mjuka pälsen, hihi <3 Jag hoppas av hela mitt hjärta att hon slipper allergier (syftar främst på pälsdjursallergi) i framtiden för vad vore väl livet utan våra fina djur?

0

241 comments

 1. Det låter väldigt vettigt det du säger. Kroppen behöver nog vänja sig och bygga upp ett immunförsvar på egen hand:)

 2. Barn SKA få vara med och umgås med djur. Då lär dom sig att respektera djuren i framtiden. Helt rätt.
  Djur och barn är det bästa som finns. 🙂

  Mvh Madde

 3. Hej Stina!!
  Oj. VIlken grej… ska hundarna få va bland ungens grejer?!?!?!
  SJÄLVKLART!
  Det har gjorts flera studier i ämnet… bland annat en här PÅ VARASLÄTTA´ där det helt tydligt visat sig att barn som har kontakt med djur i mindre utsträckning är allergiska!!!
  Visst kan man bli allergisk ändå men men… herregud… folk ä´ente´kloka!!!!

  Jag blir så full i skratt när man läser en del inlägg på andra ställen och baara förundras över hur korkade en del är.

  Det är härligt att höra att Maiya har en sund mamma med en sund syn på saker och ting.
  Kram!!!

 4. Du är så himla vacker Stina! 🙂 Det kommer din dotter också bli- vacker på både insidan och utsidan 🙂

  Jag håller verkligen med dig i inlägget. Barn mår bra av att växa upp med djur. Dom lär sig förståelse och respekt. 🙂

  "Lite skit rensar magen" som min mamma alltid sa när jag var liten ;D

  Många kramar från Sydney

 5. Tänk de barn som växer upp på en bondgård då?! där om någonstans är det ju fullt med hår och skit, men jag har inte hört någon bonde som är allergisk iaf.

 6. Ja, det finns ju en hel del studier som styrker detta du säger, det är inte direkt något som obevisat. Jag tycker att det är helt rätt att låta din dotter komma i kontakt med olika djur och växa upp som ett barn som vill leka och utforska. Ett barn är ju ingen porslinsdocka som måste lindas in i bomull och silke…

 7. Stina, det skulle vara så himla roligt att få se en bild på din lilla tjej 🙂 Kan tänka mig att hon är supersöt och växer så det knakar. Stor kram!

 8. Det finns ju en kille som uppfann en filt som var behandlad med olika allergen; hund, katt, häst, pollen osv i små doser. Han sa att om man ger filten till barnet under de första timmarna så förhindrar det att barnet får allergi mot det. Hans egna barn fick filten och de är inte allergiska. Vet dock inte ifall det blev någonting med det, men det visar ju att det ligger något i det du säger 🙂

 9. Det låter mycket sunt Stina! Jag själv är uppvuxen på en "bondgård" med både hästar, kossor, grisar, katter och höns. Varken jag eller min syskon har inga alls sorts allergier medan jag vet vänner som knappt fått smutsat ned sig har många bekymmer. Nu behöver detta ju inte vara fallet för andra, vissa saker är ju trots allt ärftligt.

  Håller på att läsa mikrobiologi/immunologi nu och det är riktigt intressant.

 10. Hej söta Stina! Jag tror på din teori, barn mår bra av lite skit, men luften runt om ska vara bra.

  För jag allergisk mot halva världen ( hundar, fyra sorters träd, fyra sorters gräs, laktos intolerant, vetemjöls allergiker,dofter och korsallergisk emot frukt och grönsaker och har utslag på min andning etz. Just andnings grejen är rätt ny för mig och läkarna säger att det kan bero på hur luften är hemma, så det gäller att hålla borta damm och sånna saker. Sen allergierna hänger inte på att varken mina föräldrar är allergiska, för det är ingen av dom och knappt någon i släkten. Men mina två syskon är båda allergiker, den ena emot ägg,katt,häst, mjölkprotein och nötter och så blev det efter sprutan man ger sitt barn runt ett år. Så tänk över ifall ni ska ge sprutan till eran lilla dotter? För det är för den som han fick en allergiskada, han är nu fem år och vet precis vad han får inte får och får äta. Vissa saker har blivit lite bättre, nu kan han i alla fall gå in ett bageri utan att reagera på ägget som kan ha kommit ut i luften av en bulle (luftburen allergi). Sen den andra brodern är gräs och gran allergiker så han är "the lucky gay" som bara har två saker att hålla koll på haha.

  Jag växte upp med katter och hade dom till att jag var 18 år men blev ändå såhär när jag var 8 år och är idag 21 och inte fören för två veckor sedan fick jag godkänt om sprutbehandling under en fyra års period i hopp om att allting kan bli lite lättare att hantera. Så på onsdag är det dags för första sprutan, önska mig lycka till 😀 Men det var en himla kamp att få chansen till sprutorna så håll eran dotter allergifri ifall det går!

  Som sagt, håll damm och andra konstigheter borta men inte överdrivet. Det finns även en filt som jag just hört talas om och det är en filt som en farbror kommit på. Den här farbrorn blev allergisk emot olika saker vad jag förstod och då kom han på det här med att barn ska vänja sig med olika ämnen, så han la en vanlig filt inne i sitt stall ihop med hästar, i gräs, med katter etz och den här filten kan man då köpa och vira in sitt barn i de första månaderna så då barnet får ett immun för allt detta i framtiden. SÅ HIMLA SMART, en sån ska jag köpa till mina framtida barn så dom slipper det jag har idag och allt det jag har genomlidit.

  Så om dina hundar ligger i eller är bland eran dotters saker gör henne nog inget annat än gott. Det är bra att du ammar också, det gjorde inte min mamma och det är ett ämne i mjölken som gör att man i framtiden tål mjölk. sägs det:)

  En massa fakta och jag hoppas att du orkade du igenom alltihop:)

  V.h & Kram Klara

 11. mer djur åt folket!

  jag växte upp med två hundar mina första tre/fyra år, jag är inte allergisk mot hundar idag, dock katter!
  min lillasyster växte upp utan djur och är allergisk!

  Jag tycker absolut att hundarna ska få vara med bland maiyas saker, de är nyttigt för både hundarna och din lilla skatt 🙂

 12. Jättesmart skrivet till oss som är allergiska. Jag har också vuxit upp i ett "normalt" hem och haft husdjur. Men i vuxen ålder har jag fått svår astma och allergi. Befinner jag mig i ett hem där ett djur är så måste jag in på akuten, även fast att jag tar mediciner. Jag är alltså dödligt allergisk mot djur. Men ändå vuxit upp i ett normalt hem, mina syskon är också allergiska.

  Så det där håller inte. Sprid okunskap bland folket. Det är nog jobbigt att förklara redan idag utan att massa puckon (i kommentarerna) menar att om man umgås med djur blir man mindre allergisk.

  Jag kommer inte låta mina barn vara bland djur, dels för min egen skull och dels för barnets skull. Tänker inte vara så ego att jag sätter mina barns hälsa i sista hand.

  Det är lätt för folk att skriva om allergier då man inte lider av dem/eller har så jobbigt med det.

  Jag kan inte åka buss, jag kan inte vara i folksamlingar och jag kan inte låta folk med djur häsla på. Men fortsätt sprid okunskap ni.

  Jag tycker ärligt synd om barn som har djur omkring sig, helst bebisar. De har inte bett om att andas in alla äckliga partiklar och hår.

 13. Håller helt med! Tror helt på teorin om att helt kliniskt rent skapar allergier då vi inte har någon chans att vänja kroppen. Vi har alltid haft djur och ingen är allergisk. Vänner däremot som aldrig kommit i kontakt med djur ens visar sig vara allergiska. Fortsätt låta M träffa djur så länge hon inte mår dåligt av det!

 14. Tror faktiskt du har rätt! Har växt upp utan djur och vóila – jag är superduper allergisk mot pälsdjur!

 15. Nej du Stina… nu blev jag litta små sur.. varför varför varför måste folk ens kommentera det gulliga fotot på hundarna med negativ kretik?

  Jag har då alltdi fått höra att "lite skit rensar magen" och dessutomn har jag läs en artikel om att just folk som födds upp med djur oftast får mindre allergier…

  Har läst din blogg länge nog och tror verkligen du tar hand om din lilltjj och vet vad som är bäst för henne – för ingen känner väl sin dotter så väl som ens egen mamma?!

  kram

  Maja

 16. Åh det tror ja du har rätt i !

  Hoppas också min lilla tös slipper allergi när hon kommer till världen. Min storebror är allergisk o ja tror det brukar vara lite lättare att få om man har det i släkten, hoppas verkligen inte det då mina djur är det bästa jag vet nästan. Dom är verkligen mina kära ögonstenar.. både hund och katt.

 17. Hej! Jag har jätte mycket allergier i min släkt på pappas sida speciellt mot pälsdjur men jag har klarat mig från att bli allergisk tack vare att jag är uppvuxen med katter så jag tror absolut inte att barn blir allergiska av husdjur tvärt om. Precis som du skrivit 😛

 18. Tittade på ett program från UR i skolan idag om immunförsvaret. Då tog de upp just det du beskrivit. Det ärbevisat att barn som växerupp bland djur och som ärute och vistas bland människor faktiskt får ett starkare immunförsvar och de har inte lika mycket allergier. 🙂

  Tycker att din blogg är toppen! Du verkar så himla jordnära och äkta. 🙂 Ta hand om dig och din lilla familj!

 19. Jag håller helt och hållet med dig! Tror stenhårt på att folk som blir uppväxta med djur och smuts blir tåligare mot allergier.

 20. Allergier och sånt kommer ju från att vi knappt har ätit ekologisk mat. Vi har tryckt i oss massa gifter hela tiden och förväntat oss att kroppen bara ska ta hand om det och att immunförsvaret ska utvecklas normalt ändå. Det där om klinisk renlighet spelar såklart också in. Min storasyster har massor med allergier för min mamma inte var medveten om vilken mat hon stoppade i sig när hon amma och senare vad hon gav henne när hon började äta fast föda. När hon senare fick mig var hon väldigt mån om vad hon åt och åt nästan bara organisk mat och gav mig bara det och jag har INGA allergier eller några andra problem.

 21. människa,du är så vacker! Och angående allergi, hag håller med dig. Tyvärr har jag "dåliga" gener, ärvt en massa allergier av min mamma. Men som tur är har jag ej pälsallergi, fast vi har inga djur för att det kan göra att jag får det..=(
  tack för en underbar blogg, ta hand om dig och familjen=)

 22. Du har helt rätt! 🙂
  De sägs ju efter många forskningar att de barn/ungomar/vuxna som är uppväxta med djur har mycket bättre immunförsvar än de som inte gör de. Tycker de är väldigt intressant! 😀

  Kramiz

 23. Jag växte upp med hundar även om de på bb rekomenderade mina päron att "göra sig av med dom för mitt bästa" Jag har inga allergier, ingen hund bet mig någonsin, och jag hade alltid rena händer ;)(iaf inte kladdiga, mitt stora ticks haha) De är ens komopisar, eller småsyskon nästan, man är aldrig utan lekkamrat. Älskart! 🙂

 24. Pffft… Jag växte upp på en gård full med hästar,kor,katter,hundar, höns, kaniner ankor… Ja du förstår nog. Varken jag eller mina tre syskon har några allergier eller andra besvär. Jo, lite laktosintolerant är jag, men tror knappast det beror på att jag klappade kattungar och föl när jag var bebis… Barn mår bra av att vara i närheten av djur!

 25. Det är faktiskt sant det du säger när du säger att man inte bör leva rent och sterilt. Ett exempel är att vi svenskar inte bör dricka vatten utomlands, och blir konstant varnade om de, men de som bor där klarar ofta av att dricka det och anledningen till det är att de har vuxit upp med att dricka det vattnet.

  Du är så underbar Stina!

 26. Det är nästan bevisat att bebisar som växer upp med djur har mindre chans att bli allergiska.. Jag har haft hund hela livet, och jag är inte allergisk. 🙂

  Dina hundar och ditt barn är jätttegulliga. 🙂

 27. Jag tror också att det är otroligt bra för barn att få växa upp med lite "skit". Min mamma har alltid varit extremt renlig av sig, så jag har inte utsatts för särskilt mycket damm, smuts, djur eller liknande. Och om man inte utsätts för det tillräckligt mycket så kan det istället bli som jag – alltså, allergisk mot all of the above -.-

 28. Hej Stina! jag tänkte bara påpeka att du tänker helt rätt, jag är 18 år och har haft en hund sedan jag var ca 6 år.. alltså med andra ord vuxit upp med den. För övrigt har jag rejäla allergier mot pälsdjur och diverse andra saker, men eftersom jag haft hunden i min närhet under alla dessa år har jag ingen allergi mot hunden,det har mina läkare konstaterat.

 29. Tror 100 % på din teori. Är väldigt sällan sjuk och tror det beror på att man är ute med hästen eller hundar och lever lite som du säger att lite skit gö nog bara gott (dock får det ju inte gå till överdrifft)

 30. Smuts och djur är det bästa medlet mot allergi, det är vad jag brukar tänka. Så när jag själv skaffar barn tänker jag inte "skydda" dem mot det. Själv växte jag upp i ett smutsigt hem med djur och damm och ingen av mina syskon har problem med allergi, däremot vänner som vuxit upp i hem där det städas stup i kvarten har problem med det ena eller det andra. Immunförsvaret behöver aktiveras och prövas när man är liten så att det blir starkt, vem som helst som läst lite biologi på gymnasiet kan ju räkna ut det själv. Du gör rätt som låter dina hundar vara nära dina barn! (Blivande biolog)

 31. Äntligen en mamma med vettig inställning till lite skit 🙂

  Har hört att i Polen låter man spädbarn sova i hästskinn (något med tur att göra) och det är ett av de länder med minst husdjurallergier!!!

 32. Håller helt med dig om att ett extremt rent hem föder allergier. Man bör få bygga upp antikroppar redan som liten för att minska allergirisken.

Leave a comment