x

VideoMusicAwards

14 september, 2009

Jag drömde…

14 september, 2009

Måndag och ny vecka

14 september, 2009
empty image
empty image

Vecka 40 <3


Fotograf: Anne Geddes

Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

Barnet: Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.
Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Så här tar du tiden på värkarna:
(
Be gärna din partner eller någon annan i närheten)

Titta på klockan och be den blivande mamman att tala om när värken börjar. Ta tiden från första ”nu” genom hela värken och fortsätt genom hela den värkfria delen till nästa ”nu”, det vill säga när nästa värk börjar. Tiden räknas alltså från första värkens början till andra värkens början.

 

0

68 comments

 1. spännande! ett tips bara, passa på nu o soooov, gå på bio och ät en god middag ute med kompisar! jag önskar att jag hade fått de tipset innan jag fick min dotter för 5månader sen.
  sen ville jag bara säga att lustgas är underbart! läs gärna min förlossningsberättelse på min blogg.
  kram och lycka till nu.

 2. Hoppas att allt kommer gå bra när de väl händer! Önskar er all lycka till…jag bara längtar tills om 9 veckor då det är dax för oss! 🙂 Kram

 3. Hej!
  Jag vill bara önska lycka till med den lilla, och hoppas allt går bra när hon väl vill ut!!! =) Hoppas oxå att ni har lika härligt väder nere i söder som vi har här i mittsverige…!! =) Kram Veronica

 4. Åh vad mysigt! Jag vill också ha en bebis! Nåja. Men du, det där borde betyda att man kan massera igång förlossningen, om man ledsnar menar jag? 🙂 Då frisätts ju oxytocin… därför man inte får massera gravida. Haha. Stort lycka till!

 5. Ohhh! så fort tiden har gått! Man kan knappt tro att du ska få barn! Visst du har en himla söt mage som inte är så liten länge. Men din skönhet den bara lyser om dig! Har inte sett en gravid som är så fräsch som du ändå verkar vara så här nära slutet. De flesta jag känner som har fått barn ser så trött o slitna ut. Visste de kanske du också är, vad vet jag 🙂 men så fin som du har vart under hela graviditeten och den glädje som du har. Men nog nu! 🙂 så önskar jag dig massa lycka till o så vill ja bara säga att de du skriver de betyder. Du är nog en stor förebild för många 🙂 du ska vara stolt! För att du är just den du är! Kram kram!

 6. Jag blir så glad av att läsa din blogg!
  Du är otroligt duktig, hoppas att din sötnos snart tittar ut så att du får mysa ordentligt..

  Kan tillägga att ryggbedövning är underbart!
  som att du inte rdan fått nog med tips haha..

  Lycka till!

 7. Oj, är du redan i Vecka 40 :O?
  Jag trodde att du blev gravid i somras ungefär :O
  Hur många veckor är 9 månader förresten? 😛

Leave a comment